Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
27. dubna 2024 17:16
Čas čtení 0:55

Ohromný úspěch českých studentů! V soutěži NASA získali dvě ze tří ocenění

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ohromný úspěch českých studentů! V soutěži NASA získali dvě ze tří ocenění
Zdroj: NASA

Český tým středoškoláků z různých koutů republiky s názvem Lasar prorazil ve finále mezinárodní soutěže v Houstonu.

Studenti ve věku od 16 do 19 let přišli s konceptem použít laser k obnovení spojení se satelity. Cíleně by přetížil přepěťovou ochranu solárního panelu družice.

„V důsledku toho satelit, aby se chránil, odpojí solární panely. Po čase se vybije a při tom vybití nastává jedinečný okamžik, kdy můžeme zaslat rebootovací signál, opravit chybu v softwaru a nekomunikující satelit uvést znovu do provozu,“ popsal pro Českou televizi jeden ze členů týmu Simon Klinga.

Zmenšený model zařízení sestavili v brněnské dílně FabLab. Dohromady je svedl zájem o vesmír a kosmonautiku. „Jsem rád, že i tady v Česku nebo v Brně jsou instituce, vysoké školy, které nabízí tohle vzdělání,“ uvedl další z týmu Richard Nikel. Studentka Anna Krebsová dodala, že by se oboru chtěla věnovat i do budoucna. K tomu jí tento úspěch navíc pootevřel dveře.

27. dubna 2024 14:00 Čas čtení 7:22 Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti

Jen to, že se v konkurenci dvou tisíc týmů dostali do finále, bylo obrovským úspěchem, z Houstonu si navíc jako jediní odvezli hned dvě ocenění. Mimo jiné si tak budou moci vybírat z několika stipendií na prestižních univerzitách v USA.

Domů
Sdílet
Diskuse