Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
6. června 2024 v 9:31
Čas čtení 1:07

Srážku vlaků způsobil průjezd RegioJetu na červenou. Případ vyšetřuje policie (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Srážku vlaků způsobil průjezd RegioJetu na červenou. Případ vyšetřuje policie (Aktualizováno)
Zdroj: TASR / AP / HZSCR

V Pardubicích došlo v noci na čtvrtek k tragické nehodě. Srážka osobního a nákladního vlaku si vyžádala čtyři mrtvé a dvě desítky zraněných. Dle majitele RegioJetu k ní došlo kvůli lidské chybě. Škoda přesáhne 110 milionů korun.

Aktualizace 13:30 – Podle prvotního šetření Drážní inspekce vychází najevo, že tragickou srážku vlaků v Pardubicích způsobil průjezd osobního expresu RegioJetu přes návěstidlo zakazující jízdu. Nehodu policie vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Kdyby fungoval moderní zabezpečovací systém ETCS, k nehodě by nedošlo, tvrdí podle Seznam Zpráv experti.

„Když jsme se dostavili na místo, všude byl absolutní klid a ticho, po kolejích se pohybovaly osoby zjevně v šoku. Vlak byl silně zdeformovaný. Uvnitř bylo několik osob zaklíněných, proto jsme si na místo okamžitě vyžádali posilu v podobě hasičů, záchranné služby a dalších policejních hlídek,“ řekl k zásahu podpraporčík Roman Mrkvička.

6. června 2024 v 8:47 Čas čtení 0:38 Po tragické noční nehodě začaly vlaky opět jezdit přes Pardubice. Stále počítej se zpožděním Po tragické noční nehodě začaly vlaky opět jezdit přes Pardubice. Stále počítej se zpožděním

„Byl to takový zvláštní pocit, jako by vlak brzdil, a pak se ozvala velká rána. Myslím, že jsem měl velké štěstí. Potom jsem slyšel rozbíjení oken, lidé z nich vyskakovali, protože tam byli uvěznění. Kolem mě bylo hodně zraněných lidí, měli rozbité hlavy a krváceli,“ komentoval situaci cestující Martin Bujniak.

Reakce RegioJetu

Společnost RegioJet mezitím na sociální síti X (dříve Twitter) vydala prohlášení vyjadřující hlubokou soustrast. Majitel RegioJetu pro iRozhlas uvedl, že k ní došlo kvůli lidské chybě. Oba strojvůdci však tvrdí, že jeli na zelenou. Škoda přesáhla 110 milionů korun. Provoz na trase byl již obnoven.

Společnost zároveň uvedla, že je připravena poskytnout maximální podporu a odškodnění. „Uděláme vše pro řádné vyšetření události a v návaznosti na to přijmeme odpovídající opatření,“ sdělil majitel RegioJetu Radim Jančura prostřednictvím vyjádření pro média.


Kvůli neštěstí společnost zřídila krizovou telefonní linku 222 222 221, kromě češtiny a slovenštiny je dostupná i v ukrajinštině.

Domů
Sdílet
Diskuse