Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
8. června 2024 v 15:00
Čas čtení 0:40

MAPA: V Česku udeří silné bouřky, přijít mohou i povodně. Podívej se, kde hrozí největší nebezpečí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: V Česku udeří silné bouřky, přijít mohou i povodně. Podívej se, kde hrozí největší nebezpečí
Zdroj: Unsplash/Brandon Morgan/volně k užití

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před silnými bouřkami, které v sobotu večer dorazí do Česka.

Nejsilnější bouřky se očekávají na jihovýchodě země. Na Vysočině, v Jihomoravském, Olomouckém a Zlínském kraji se očekává ojedinělý výskyt velmi silných bouřek, které budou doprovázet přívalové srážky s úhrny kolem 50 mililitrů za hodinu. Počítat je nutné také s nárazy větru o síle až 24 metrů za sekundu. Vyskytnout se mohou i kroupy.

Výstraha před silnými bouřkami platí také pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Královéhradecký a Pardubický kraj. V těchto oblastech meteorologové očekávají nárazy větru o síle přes 18 metrů za sekundu i s přívalovými srážkami, při kterých může napršet až 30 mililitrů vody za hodinu. 

Kvůli přívalovým dešťům je nutné počítat s možným zatopením sklepů, podchodů či podjezdů. Lokálně se mohou vyskytnout také přívalové povodně. Silný vítr může vyvracet stromy a působit výraznější škody na majetku, výpadky v energetice či problémy v dopravě. Meteorologové varují také před nebezpečím zásahu bleskem. 

Domů
Sdílet
Diskuse