Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
15. června 2024 v 14:55
Čas čtení 0:41

Prahu čeká novinka v autobusové dopravě. Podívej se, co se brzy změní

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Prahu čeká novinka v autobusové dopravě. Podívej se, co se brzy změní
Zdroj: PID/volně k užití

Začátkem letních prázdnin v Praze a Středočeském kraji končí povinnost řidičů autobusů zastavovat i na zastávkách, kde by nemuseli. Nově budou všechny zastávky autobusů a trolejbusů v rámci Pražské integrované dopravy fungovat v režimu na znamení.

„Chceme vše zjednodušit a sjednotit tak, aby cestující nemuseli řešit, kde tlačítko mačkat a kde ne,“ uvádí stránky Pražské integrované dopravy. Inspirací má být například Londýn či Berlín, kde tento systém již funguje. I u nás takto již jezdí autobusy například v Ústeckém či Libereckém kraji.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Pražská integrovaná doprava (@pidoficialni)

Cílem opatření má být především zkrácení intervalů, větší plynulost dopravy a omezení hluku i škodlivin. Uspořit má také pohonné hmoty a peníze, informuje iRozhlas. Podle organizace Ropid by mělo dojít i ke snížení zpoždění a k větší přehlednosti jízdních řádů.

Ty však budou muset řidiči stále dodržovat, nemělo by tak docházet k tomu, že autobus projede několik zastávek a odjede dříve, než bylo naplánováno. V takovém případě bude moci řidič na zastávce zastavit a počkat, ačkoliv nikdo nebude chtít nastoupit nebo vystoupit.

Pro cestující s kočárky či sníženou schopností pohybu může novinka přinést i komplikace, společnost Ropid však ujišťuje, že tlačítka pro signál k zastavení jsou v dosahu u každé řady sedadel a plošin pro kočárky a invalidní vozíky.

Domů
Sdílet
Diskuse