Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
refresher team
17. června 2024 v 15:03
Čas čtení 0:57

Nad střelbou na filozofické fakultě visí otazníky. Univerzita podá proti odložení stížnost

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nad střelbou na filozofické fakultě visí otazníky. Univerzita podá proti odložení stížnost
Zdroj: AP Photo/Petr David Josek

Univerzita Karlova podá proti usnesení o odložení případu tragédie na Filozofické fakultě UK stížnost s návrhem na úplné došetření všech souvislostí útoku i jemu předcházejících událostí. Informovala o tom dnes na svém webu.

V pátek uplyne půl roku od střelby, při které přišlo o život 14 lidí. Po útoku pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu. O stížnosti bude rozhodovat státní zastupitelství. Jak totiž vychází z policejních dokumentů, nad celou tragickou záležitostí stále visí spousta otazníků.

17. června 2024 v 12:11 Čas čtení 0:42 Bitka fanoušků na Euru. Fanoušci Anglie a Srbska se porvali na ulici Bitka fanoušků na Euru. Fanoušci Anglie a Srbska se porvali na ulici

Podrobné usnesení policie o odložení případu kvůli úmrtí pachatele obdrželi minulý týden poškození a pozůstalí po obětech řádění mladého střelce. Unikátní rekonstrukce událostí z onoho dne od deníku MF Dnes odhalila zásadní mezery v tom, jaké informace se dostávaly na veřejnost krátce po zásahu, a v tom, jak vše ve skutečnosti probíhalo. 

V analýze, kterou viděly i Novinky.cz, například novináři zmiňují, že policisté prohlédli jen část budovy FF UK, a to v době, kdy už se zde pachatel nacházel. Dále se pak v policejní zprávě potvrzuje, že čtrnáctá oběť, mladá studentka, zemřela pádem z budovy během toho, co se snažila před střelcem utéct.

21. ledna 2024 v 16:00 Čas čtení 8:34 „Tady to bylo prostě čisté zlo. Nejhorší bylo ticho.“ Mluvili jsme s těmi, kteří zasahovali na filozofické fakultě „Tady to bylo prostě čisté zlo. Nejhorší bylo ticho.“ Mluvili jsme s těmi, kteří zasahovali na filozofické fakultě

Nakonec je zmiňována také střelcova blízká kamarádka, které podle deníku už počátkem prosince naznačoval, že se chystá něco provést. Právě ta se snažila 21. prosince alarmovat nejen jeho rodinu či spolužáky, ale později i policii, když zavolala na tísňovou linku s tím, že by mladík mohl být nebezpečný nejen sám sobě, ale i svému okolí.

Střelba na fakultě se stala nejtragičtější obdobnou událostí v historii České republiky. Podle policejní zprávy o poskytnuté psychosociální pomoci významně psychicky zasáhla až devět tisíc lidí. Tragédie znejistěla další vysoké školy či obyvatele Klánovic, kde policie prováděla rozsáhlé pátrání.

Domů
Sdílet
Diskuse