Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eva Thonhauserová TASR
22. června 2024 v 12:15
Čas čtení 1:15

Orbán: Německo už nevoní a nevypadá jako dřív. Byla to země pracovitých lidí a pořádku

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Co se děje: Viktor Orbán vyjádřil nesouhlas s migrační politikou Německa.

Proč je to důležité: Orbán dlouhodobě vede kampaň proti imigraci. Podle Evropského soudního dvora představuje postoj Maďarska významné ohrožení jednoty práva EU. Podle odborníků Maďarsko přenáší odpovědnost na ostatní členské státy, čímž porušuje zásadu solidarity a spravedlivého rozdělení mezi zeměmi Unie.

Citace: „Statisícům migrantů bylo urychleně uděleno občanství. Když srovnám toto Německo s Německem před deseti lety, nevypadá to stejně. Už ani nevoní,“ řekl Orbán.

Širší souvislosti: V loňském roce Německo obdrželo 334 tisíc žádostí o azyl, což je více než kterákoli jiná země EU. V roce 2023 dosáhl počet žádostí ve 27členném bloku sedmiletého maxima. Německo přijalo za poslední dva roky téměř milion uprchlíků, z nichž většina prchá před konflikty, pronásledováním nebo chudobou.


Začátkem tohoto měsíce Soudní dvůr Evropské unie (SDEU) nařídil Maďarsku zaplatit pokutu ve výši 200 milionů eur a další 1 milion eur za každý den prodlení za nedodržení rozhodnutí. Již v prosinci 2020 SDEU rozhodl, že Maďarsko nedodrželo právo EU, zejména v oblasti dodržování azylových zákonů a nezákonných deportací migrantů.


Mezitím se samotné Maďarsko potýká s nedostatkem pracovních sil způsobeným klesajícím počtem obyvatel. Podle oficiálních statistik se počet pracovníků ze zemí mimo EU v Maďarsku za poslední čtyři roky zdvojnásobil a vzrostl ze 35 tisíc na začátku roku 2019 na 78 tisíc v březnu 2024, zejména z Asie.

Domů
Sdílet
Diskuse