Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
ČTK
5. srpna 2024 v 14:36
Čas čtení 1:05

Hygienici zakázali koupání v oblíbeném přírodním koupališti. Na vině jsou sinice

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Hygienici zakázali koupání v oblíbeném přírodním koupališti. Na vině jsou sinice
Zdroj: Středočeská centrála cestovního ruchu

Zákaz koupání platí pro rybník Bažantník u autokempu v Sedmihorkách nedaleko Turnova v Českém ráji.

Důvodem je zvýšený výskyt sinic v tomto přírodním koupališti. Rozhodnutí dnes zveřejnila Krajská hygienická stanice v Liberci na svém webu.

Vydání zákazu hygienici zdůvodnili tím, že hrozí akutní riziko poškození zdraví. „Konkrétně tato voda ke koupání s obsahem sinic může způsobit vyrážky, zánět spojivek, rýmu. Toxiny sinic mohou způsobit střevní a žaludeční potíže, bolesti hlavy a ve vážných případech může dojít ke vzniku jaterních problémů,“ uvedli hygienici ve vydaném opatření obecné povahy.

4. srpna 2024 v 18:02 Čas čtení 0:30 Policie v Praze pohřešuje jednoho ze svých členů, našlo se jen jeho auto Policie v Praze pohřešuje jednoho ze svých členů, našlo se jen jeho auto
5. srpna 2024 v 9:40 Čas čtení 0:57 SPD spouští novou rasistickou kampaň. Straší mužem tmavé pleti s nožem v ruce SPD spouští novou rasistickou kampaň. Straší mužem tmavé pleti s nožem v ruce
5. srpna 2024 v 7:00 Čas čtení 0:20 Agresivní útok v nemocnici u našich sousedů: Žena pokousala lékařku a ukradla dítě, které jí odebral soud Agresivní útok v nemocnici u našich sousedů: Žena pokousala lékařku a ukradla dítě, které jí odebral soud

Za posledních šest let je to potřetí, co hygienici vydali zákaz koupání pro rybník Bažantník. V roce 2019 platil od poloviny července do poloviny srpna a v roce 2022 v srpnu. Pokaždé to bylo kvůli zvýšenému výskytu sinic.

Na pátém, nejhorším, stupni hodnocení kvality vody je rybník Bažantník ze sledovaných přírodních koupališť v Libereckém kraji jediný. Na čtvrtém stupni je v kraji jedno. Po posledním rozboru vody si o stupeň pohoršilo Hamerské jezero na Českolipsku. I tam jsou důvodem přemnožené sinice. Čtvrtý stupeň znamená, že voda není vhodná ke koupání. Zdravotní obtíže po koupání v takové vodě mohou mít zejména citlivější lidé, mezi něž patří těhotné ženy, děti nebo alergici. Lidé by se po koupání měli pokaždé osprchovat.

Zhoršila se kvalita vody i na dalších přírodních koupalištích v kraji. Na třetím stupni je kromě Máchova jezera na Českolipsku nově i přírodní koupaliště v Nedamově u Dubé na Českolipsku a v Českém Dubu na Liberecku. Z prvního na druhý stupeň si pohoršila přírodní koupaliště ve Sloupu v Čechách na Českolipsku a v Jablonném v Podještědí na Liberecku. Na druhém stupni značící mírně zhoršenou kvalitu vody jsou už několik týdnů i přírodní koupaliště v Zákupech na Českolipsku a Harrachově na Jablonecku.

Domů
Sdílet
Diskuse