Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
5. srpna 2024 v 9:40
Čas čtení 0:57

SPD spouští novou rasistickou kampaň. Straší mužem tmavé pleti s nožem v ruce

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
SPD spouští novou rasistickou kampaň. Straší mužem tmavé pleti s nožem v ruce
Zdroj: SPD

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury spouští před krajskými a senátními volbami novou kampaň. Ta se ihned stala terčem kritiky za své jasně rasistické vyznění.

„Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší chirurgové z dovozu,“ stojí na plakátu, na němž je zároveň fotografie muže tmavé pleti zbroceného krví s nožem v ruce. Plakát má vystupovat proti migračnímu paktu.

5. srpna 2024 v 7:00 Čas čtení 0:20 Agresivní útok v nemocnici u našich sousedů: Žena pokousala lékařku a ukradla dítě, které jí odebral soud Agresivní útok v nemocnici u našich sousedů: Žena pokousala lékařku a ukradla dítě, které jí odebral soud

„Ano, tyto alegorie jsou v rámci reálné kampaně hnutí SPD,“ potvrdila pro Novinky.cz stranická mluvčí Lenka Čejková. „Tento motiv bude zveřejněn po celé ČR. Jelikož tyto návrhy byly vytvořeny v rámci oficiální kampaně, není žádný důvod k váhání s jejich zveřejněním, když za tímto účelem byly vyhotoveny,“ dodala.

Politologové poukazují, že SPD ve své rétorice přitvrzuje, aby se odlišilo. „To, co produkuje SPD na sociálních sítích, tak to je skutečně na hranici. Tomio Okamura po tom, co neuspěl ve volbách do Evropského parlamentu, sám avizoval, že politika SPD bude mnohem radikálnější hlavně proto, aby se odlišil od hnutí ANO,“ říká pro TN.cz politolog Lukáš Jelínek.

Xenofobní vizuály vyvolaly vlnu kritiky. Ohradil se vůči nim například Rob Cameron, pražský respondent pro BBC. „Jednoduše nemohu uvěřit, že je to v civilizované zemi přípustné,“ píše na své sociální síti X.

Radikální kampaň je pravděpodobně reakcí na propad strany v evropských volbách a nízká čísla v uplynulých průzkumech veřejného mínění. Volební průzkum agentury NMS Market Research předpovídá SPD 6,8 procenta, čímž se pohybuje na hranici vstupu do Poslanecké sněmovny.

Domů
Sdílet
Diskuse