Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková ČTK
10. srpna 2024 v 13:33
Čas čtení 1:22

GALERIE: Podívej se na fotky z Prague Pride. Duhový průvod prošel Prahou (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
GALERIE: Podívej se na fotky z Prague Pride. Duhový průvod prošel Prahou (Aktualizováno)
Zdroj: Refresher/ Karolína Kalenská

Letošní ročník s podtitulem Pochod pro každou rodinu vyrazil z dolní části Václavského náměstí.

„Chtěli jsme nejen ukázat, že rodiny mají více podob a že duhové rodiny tady byly vždycky, ale i to, že slovo rodina je často spjato s určitým tlakem na LGBT komunitu, bývá vyzdvihováno, že rodina je pouze máma a táta,“ vysvětlila téma ředitelka festivalu Kamila Fröhlichová.

9. srpna 2024 v 7:00 Čas čtení 4:18 Lukáš a Viktorie mají otevřené manželství. „Jednou jsem měl pocit, že začínám chovat city k někomu jinému“ Lukáš a Viktorie mají otevřené manželství. „Jednou jsem měl pocit, že začínám chovat city k někomu jinému“
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený REFRESHER Česko (@refreshercz)

Průvod vyšel ve 12 hodin, do cíle na Letenskou pláň by měl dorazit okolo druhé hodiny odpolední. Celkově trasa měří přes tři kilometry. Přesný plán průvodu je k dispozici na stránkách festivalu.  

Na akci letos dohlíží rekordní počet policistů a to především kvůli plánovanému útoku na podobnou akci v Bratislavě. „Jsme ve velmi úzkém spojení s policií, dlouhodobě s ní spolupracujeme a řešili jsme tuto situaci. Jsme i týmově připraveni, máme posílené security, proběhlo větší zaškolení, věřím, že jsme udělali maximum,“ dodala Fröhlichová.

Podle pořadatelů se průvodu zúčastnilo podobně jako loni na 60 000 lidí. Policie přesné číslo neuvedla, účast odhadla na desítky tisíc lidí. 

prague pridelgbt, prague pride 2024, duhový průvodlgbt, prague pride 2024lgbt, prague pride 2024
Zobrazit galerii
(9)

V čele průvodu desítek tisíc lidí byla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Laurenčíková Šimáčková, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za vládní Piráty Olga Richterová, fotografii na sociálních sítích sdílel německý velvyslanec v Praze Andreas Künne a další.

Pochodu se podle zpravodaje ČTK účastnilo hodně cizinců a také několik propalestinských aktivistů z řad LGBT+ s palestinskými vlajkami či transparenty „No Pride In Genocide“ (Žádná hrdost na genocidu). Experti na blízkovýchodní region přitom připomínají, že palestinská společnost je velmi konzervativní a LGBT+ lidem hrozí výhrůžky i násilí. Řada z nich proto raději žije v Izraeli.

9. května 2024 v 16:00 Čas čtení 1:41 Infografika: Patříme na Západ? V těchto pěti právech LGBTQ+ osob stále zaostáváme Infografika: Patříme na Západ? V těchto pěti právech LGBTQ+ osob stále zaostáváme

Před začátkem duhového průvodu si mohli lidé na Můstku poslechnout DJe Jana Witeka, vyrobit transparent do průvodu nebo se nechat nalíčit. Trasa vedla z Václavského náměstí ulicí Na Příkopě, přes Ovocný trh a Celetnou na Staroměstské náměstí, dále Pařížskou ulicí přes Čechův most a po schodech na Letnou.

Po trase bylo umístěno několik hudebních pódií na balkonech či vysokozdvižných plošinách, u nichž se lidé v průvodu zastavovali. Na Letné nabídne Pride Park program na šesti různých pódiích. Lidé budou moci zavítat na pouťové atrakce, do rodinné zóny či na jarmark neziskových organizací.

Domů
Sdílet
Diskuse