Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Fábryová TASR
14. srpna 2024 v 9:43
Čas čtení 0:38

Další ruský region vyhlásil výjimečný stav. Ukrajinci v Rusku pokračují v intenzivních bojích

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Další ruský region vyhlásil výjimečný stav. Ukrajinci v Rusku pokračují v intenzivních bojích
Zdroj: TASR/AP

V Bělgorodské oblasti byl vyhlášen výjimečný stav.

  • V ruské Bělgorodské oblasti, která sousedí s Ukrajinou, byl ve středu na regionální úrovni vyhlášen výjimečný stav. Místní gubernátor Vjačeslav Gladkov zdůvodnil jeho zavedení pokračujícími útoky ukrajinských sil.
  • Rusové již v pondělí zahájili evakuaci části Bělgorodské oblasti, konkrétně pohraničního okresu Krasnaja Jaruga.
  • Evakuovali již 11 tisíc lidí a podle okresní správy zde zůstává jen asi 500 civilistů. Ostatní byli převezeni autobusy do dočasných úkrytů.
13. srpna 2024 v 7:00 Čas čtení 3:28 Muž pil každý den radioaktivní kapky: po třech letech se mu rozpadla čelist, měl díru v lebce a toxický byl i jeho dech Muž pil každý den radioaktivní kapky: po třech letech se mu rozpadla čelist, měl díru v lebce a toxický byl i jeho dech

Proč je to důležité: Útok v Kurské a Bělgorodské oblasti je největší ukrajinskou přeshraniční operací od února 2022, kdy začala ruská invaze na Ukrajinu.


Citát: „Situace v Bělgorodské oblasti zůstává mimořádně složitá a napjatá,“ napsal Gladkov na platformě Telegram.

Širší souvislosti: Rusko vede od úterý minulého týdne v Kurské oblasti intenzivní boje, kterých se účastní více než tisíc ukrajinských vojáků.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj toto úterý oznámil, že ukrajinské síly kontrolují 74 obcí v Kurské oblasti. Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Heorhij Tichyj však uvedl, že Ukrajina nemá zájem o převzetí území, které získala během přeshraničního vpádu. 

Domů
Sdílet
Diskuse