Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
ČTK
29. srpna 2024 v 6:51
Čas čtení 1:19

AKTUALIZOVÁNO: Orlík ano, Slapy ne. Těmto místům ke koupání se vyhni

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
AKTUALIZOVÁNO: Orlík ano, Slapy ne. Těmto místům ke koupání se vyhni
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Kvůli výskytu sinic není voda vhodná ke koupání v Bakově, Ostré a na Slapech. Špatná kvalita vody trápí mnoho místi i na Vysočině a v Libereckém kraji. Vyplývá to z výsledků měření hygienické stanice.

Písník v Bakově nad Jizerou, jezero Ostrá a Slapy v Županovicích hodnotí hygiena čtvrtým stupněm špatné kvality vody. Nejhorší je pátý.

Dobře na tom není ani Vyžlovka, Proboštská jezera, Nový rybník v Příbrami a Slapy v Živohošti, tam hygiena hlásí stupeň třetí. Na ostatních místech ve Středočeském kraji naměřila první či druhý stupeň, který indikuje vodu vhodnou ke koupání.

„Orlík je výborný, až mě samotného zaráží, že to vydrželo do konce sezony. Voda je tam nádherná. Slapy jsou na tom bohužel hůř, nejhorší jsou ty Županovice,“ řekl ČTK Luboš Mandlík, vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální pro okres Příbram.

28. srpna 2024 v 10:30 Čas čtení 2:59 7 věcí, které musíš vědět, než začneš běhat 7 věcí, které musíš vědět, než začneš běhat

Se sinicemi se potýká Vysočina i Liberecký kraj

Výskyt sinic trápí i Vysočinu. Hygienici zde dokonce museli vydat čtyři zákazy koupání. Konkrétně se jedná o přehrady Sedlice a Trnávka na Pelhřimovsku a v rybníky Kachlička a Ředkovec na Havlíčkobrodsku. Vhodný ke koupání není ani Domanínský rybník na Žďársku, pro ten ale není vydaný zákaz.

29. srpna 2024 v 18:01 Čas čtení 4:44 Toto je 25 nejvlivnějších influencerů a influencerek světa Toto je 25 nejvlivnějších influencerů a influencerek světa

Čtvrtých stupňů nevhodnosti vody pro koupání je po Česku celá řada. Například v Libereckém kraji platí na třech místech, a to v Hamerském jezeře na Českolipsku, rybníku Bažantník u autokempu v Sedmihorkách v Českém ráji a Lesním koupališti v Liberci.

 Kvůli vyššímu množství sinic a chlorofylu ve vodě je nevhodný ke koupání i rybník Babylon na Domažlicku, čtvrtý stupeň je kvůli sinicím v nádrži Olešná ve Frýdku-Místku.

Výskyt sinic můžeš ověřit sám*sama

Pro místa se špatným hodnocením radí Mandlík zvýšenou opatrnost. Lidé, kteří mají alergii, sníženou imunitu nebo nějaké zdravotní problémy, by se po vykoupání měli hned osprchovat.

9. srpna 2024 v 17:00 Čas čtení 1:40 Nejčistší voda v okolí Prahy. Víme, kde najdeš pláže jako u Jadranu Nejčistší voda v okolí Prahy. Víme, kde najdeš pláže jako u Jadranu

Kontrolní odběry se dělají jednou za dva týdny. Aktuální měření bylo ale poslední v letošní sezóně. „Už to sledovat nebudeme. Počasí ale ke koupání pořád vybízí, doporučoval bych, aby lidé nelezli do vod, na nichž je vidět, že mají povlaky sinic," radí Mandlík.

Čistotu vody si můžeš ověřit sám/sama. Stačí nabrat vodu do pet lahve. Pokud se zelené částice po půl hodině drží na hladině, jde o sinice. Jakmile jsou i po půl hodině rozptýlené po vodě, jedná se o netoxické řasy.

Zpět
Sdílet
Diskuse