Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Vincenc Novák
včera 22. září 2024 v 15:25
Čas čtení 0:58

Kontroverzní e-shop koalice Stačilo! a KSČM prodává předměty s komunistickou symbolikou. Podle právníka může jít o trestný čin

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kontroverzní e-shop koalice Stačilo! a KSČM prodává předměty s komunistickou symbolikou. Podle právníka může jít o trestný čin
Zdroj: E-shop Futura, a.s.

Na e-shopu koalice Stačilo! a KSČM jsou k dostání předměty s podobiznou Lenina či s vyobrazením srpu a kladiva.

Jak uvedl pro server Novinky.cz advokát a bývalý státní zástupce Radek Ondruš, podpora a propagace ideologií, které mohou vést k potlačení práv a svobod lidí, jsou trestné a v případě odsouzení může za takové jednání hrozit trest odnětí svobody až do výše pěti let. 

22. září 2024 v 14:00 Čas čtení 0:32 Podvodníci v Česku vybírali peníze na pomoc Ukrajině. Pak si za ně užívali a létali na dovolenou Podvodníci v Česku vybírali peníze na pomoc Ukrajině. Pak si za ně užívali a létali na dovolenou

Nejprve by však podle Ondruše bylo nutné odborné posouzení, zda je Leninův komunismus ideologií, která k potlačení práv skutečně směřuje. „Právní posouzení a eventuální trestní odpovědnost nastoupí poté, kdy se pod příslušné závěry podepíše znalec a státní zástupce toto vyhodnotí jako společensky škodlivé – je to tedy hlavně otázka na státní zastupitelství,“ řekl Novinkám. 

Samo policejní prezidium konkrétní příklad e-shopu komunistů nechtělo na dotaz Novinek komentovat. „Obecně mohu konstatovat, že na rozdíl od nacismu neproběhlo u komunismu žádné soudní řízení, které by odsoudilo ideologii a její symboliku. Každý případ se tak posuzuje individuálně, konkrétně, zda jednání naplňuje skutkovou podstatu některého ze zločinů proti lidskosti páchaných komunismem,“ uvedl jeho mluvčí Jakub Vinčálek. 

Stejné jako nacismus, říká historik 

Podle historika a ředitele ředitele Muzea paměti XX. století Petra Blažka by měl být prodej předmětů s komunistickou symbolikou trestný, neboť se jedná o symboly bolševického Ruska a Sovětského svazu. „Je to symbol, který by měl být postaven na stejnou úroveň jako nacistická svastika,“ řekl serveru. 

E-shop, který je přístupný z webových stránek koalice Stačilo!, patří společnosti Futura. Kromě předmětů s Leninem jsou na něm k nalezení také trička s vyobrazením bývalého kubánského vůdce Fidela Castra, venezuelského prezidenta Huga Cháveze nebo komunistického prezidenta Československa Gustáva Husáka. 

Domů
Sdílet
Diskuse