Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Eva Thonhauserová
včera 23. září 2024 v 15:47
Čas čtení 0:58

Moderátor Michal Kovačič bude žalovat Markízu. Tvrdí, že jeho výpověď je nezákonná

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Moderátor Michal Kovačič bude žalovat Markízu. Tvrdí, že jeho výpověď je nezákonná
Zdroj: Youtube (Rozhovory so Šimonom)

Michal Kovačič moderoval politické debaty na Markíze 16 let.

Bývalý moderátor politické debaty Na telo Michal Kovačič se hodlá soudit s TV Markíza kvůli údajně neplatné výpovědi, kterou dostal 28. června 2024. Novinář to řekl v pořadu Rozhovory se Simonem. Podle Kovačiče a televizních odborů byla výpověď nezákonná, protože nebyla schválena odbory. Kovačič proto podává žalobu na určení neplatnosti výpovědi. Odborový svaz TV Markíza Kovačičovu žalobu podporuje a uvedl, že je připraven poskytnout plnou součinnost při dokazování nezákonnosti výpovědi, píše Aktuality.

23. září 2024 v 13:38 Čas čtení 0:35 Letadlo plné turistů muselo být nouzově evakuováno. Jednomu z cestujících explodovala e-cigareta Letadlo plné turistů muselo být nouzově evakuováno. Jednomu z cestujících explodovala e-cigareta

Tato situace poukazuje na možné porušení pracovního práva a zákonných postupů při ukončování pracovního poměru členů odborů. Může také znovu otevřít veřejnou debatu o nezávislosti novinářů a vlivu managementu na redakční svobodu v médiích.

„Upřímně řečeno, moc se mi do toho nechtělo. Ale na druhou stranu právě kolegové z odborů, se kterými jsme o tom mluvili, říkali, že bez ohledu na to, že není žádný sen se s někým léta soudit, jsme se shodli a souhlasili, že je to nutné. Odbory výslovně uvedly, že výpověď je nezákonná a že je třeba to udělat. S kolegy jsme se shodli a souhlasili, že je třeba podat žalobu,“ uvedl Kovačič.

Kovacic tvrdí, že byl propuštěn, protože říkal pravdu ve veřejném zájmu, a zároveň vyjadřuje naději, že jeho žaloba může vést k větší redakční svobodě ve vysílání. Koncem května v pořadu Na telo řekl, že „Slovensko prochází bojem o orbanizaci našich televizí“, což se tamější vládě Roberta Ficy pochopitelně nelíbilo. Právě ta totiž tlačí na znárodnění médií a tím pádem potlačení protivládních hlasů, které v zemi působí.

Domů
Sdílet
Diskuse