Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Ella Petrová
dnes 23. září 2024 v 16:31
Čas čtení 0:42

Dálniční známka od nového roku opět zdraží. Na kolik tě vyjde?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dálniční známka od nového roku opět zdraží. Na kolik tě vyjde?
Zdroj: WikimediaCommons/volně k užití

Řidiči a řidičky za dálniční známku od ledna znovu připlatí.

Příští rok začne poprvé platit automatická valorizace ceny dálniční známky. Díky nízké inflaci ale jen mírně. Roční známka bude pravděpodobně dražší o stovku. 

23. září 2024 v 14:41 Čas čtení 0:51 Pohřešovanou olympioničku se nedaří najít. Policie si neví rady Pohřešovanou olympioničku se nedaří najít. Policie si neví rady

Ministr dopravy Martin Kupka uvedl pro Novinky, že nebude navrhovat dodatečné navýšení z důvodu povodní. „V zákoně je už zaveden podobný automatický režim, jaký mají v Rakousku. Ten zohledňuje inflaci a počet nově otevřených kilometrů dálnic. Přesný výpočet nemám teď k dispozici. Nad rámec tohoto automatického postupu nebudu nic navrhovat,“ dodal.
 
Dálniční kupon naposledy podražil 1. března, roční známka skočila z 1500 na 2300 korun. Předtím si držela svou cenu dvanáct let. K dalšímu automatickému navýšení ceny by mělo podle loni novelizovaného zákona o pozemních komunikacích dojít od 1. ledna 2025 a pak pravidelně každý rok. 

23. září 2024 v 13:38 Čas čtení 0:35 Letadlo plné turistů muselo být nouzově evakuováno. Jednomu z cestujících explodovala e-cigareta Letadlo plné turistů muselo být nouzově evakuováno. Jednomu z cestujících explodovala e-cigareta

Aktuální ceny dálničních známek jsou 2300 korun za roční, 430 za měsíční, 270 desetidenní a 200 korun denní. Sníženou cenu platí auta s pohonem na plyn a hybridy, elektromobily neplatí nic.
 
Zdražení by nejspíš mělo vyjít na sto korun. Při méně pravděpodobné variantě vyššího zdražení by to byly dvě stovky. U krátkodobých známek se bude jednat o desetikoruny.

Domů
Sdílet
Diskuse