Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
ČTK
dnes 2. října 2024 v 13:56
Čas čtení 1:03

Národní divadlo Brno chystá radikální představení o násilí a vztazích

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Národní divadlo Brno chystá radikální představení o násilí a vztazích
Zdroj: Wikimedia Commons / volně k užití

Sexualizované násilí patří k tématům nové inscenace Like Lovers Do (Paměti Medúzy), kterou připravuje Národní divadlo Brno.

Antický mýtus o Medúze, znásilněné a proměněné v monstrum, přenáší do současnosti, a otevírá tak nové možnosti interpretace. Hra zachycuje boj s traumaty a zkoumá, jak minulost formuje přítomnost. Poukazuje na univerzální zkušenost oběti, která se prolíná dějinami. Česká premiéra bude v pátek v Redutě, uvedl Petr Tlustý z marketingu divadla.

2. října 2024 v 10:19 Čas čtení 1:02 Kandidáti na amerického viceprezidenta se utkali v debatě. Tématem byly potraty i střelby na školách Kandidáti na amerického viceprezidenta se utkali v debatě. Tématem byly potraty i střelby na školách

Autorkou hry je izraelská dramatička Sivan Ben Jišajová, která se ve svých textech dotýká témat intimity, násilí nebo nadvlády mužů. Divadelníci předem upozorňují, že jde o radikálnější hru, než na jaké jsou návštěvníci kamenných divadel zvyklí. Autorka si nebere servítky a mluví o složitých a bolestivých věcech bez příkras. Inscenace je určena pro diváky od 16 let.

„Není to hra jenom pro oběti nebo jenom proti násilníkům. Moc bych si přála, aby ta inscenace podpořila lidi, kteří to téma latentně cítí, ale moc to neřešili nebo to nepotřebovali řešit, protože zrovna mají štěstí, že jsou na tom dobře,“ uvedla režisérka Aminata Keita.

Režisérka propojuje radikální angažovanost předlohy s poetičností, využívá výrazné pohybové, taneční a hudební prvky. Podobné téma už dříve zpracovala v inscenaci hry Feminista od Marka Šindelky. „Feminista mi určitě dodal odvahu mluvit otevřeně o násilí a nerovnosti, což jsou témata, která jsou v Like Lovers Do rozvinutá v radikální a nekompromisní podobě. Zatímco Feminista je rozpravou na dané téma, Like Lovers Do je koncert! Je to píseň, která se line kulturami celá tisíciletí,“ uvedla režisérka.

Divadelníci k nové inscenaci připravují řadu doprovodných aktivit. Od září je v Redutě výstava Mluvíš o násilí?, kterou zapůjčila organizace Spondea. Po každém představení následují setkání a debaty na témata sexualizovaného násilí, domácího násilí, genderové nerovnosti nebo feminismu.

Domů
Sdílet
Diskuse