Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Vincenc Novák
dnes 2. října 2024 v 10:19
Čas čtení 1:02

Kandidáti na amerického viceprezidenta se utkali v debatě. Tématem byly potraty i střelby na školách

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kandidáti na amerického viceprezidenta se utkali v debatě. Tématem byly potraty i střelby na školách
Zdroj: FOTO TASR/AP

Kandidáti na post amerického viceprezidenta J. D. Vance a Tim Walz se v noci na středu utkali v televizní debatě. Oproti předchozímu střetu mezi Trumpem a Harris se diskuze uskutečnila ve značně klidnější atmosféře.

Jedním z témat, v němž se projevily rozdílné názory obou kandidátů, byla otázka potratů. Demokrat Walz připomněl připomněl osobní příběh Amandy Zurawski, které byl v Texasu odmítnut potrat, přestože měla vážné zdravotní komplikace. Nezapomněl ani na dívku z Kentucky, která byla jako dítě znásilněna nevlastním otcem a otěhotněla. 

11. července 2024 v 16:02 Čas čtení 2:00 Kontroverzní Project 2025: Co čeká Ameriku v případě zvolení Donalda Trumpa? Kontroverzní Project 2025: Co čeká Ameriku v případě zvolení Donalda Trumpa?

Walz také prohlásil, že v případě zvolení Trumpa prezidentem bude v USA zaveden registr těhotných žen. Jeho protikandidát toto tvrzení popřel. 

Jak upozornil deník The Guardian, demokrat byl oproti svému republikánskému protivníkovi méně sebejistý a udělal během debaty několik přešlapů. Jedním z nich byla odpověď na otázku, zda se v době násilného potlačení protestů na náměstí Nebeského klidu v Pekingu v roce 1989 nacházel v Hong Kongu, jak sám dříve tvrdil. Walz se odpovědi na otázku snažil vyhnout, v uplynulém týdnu však vyšlo najevo, že Walz se v Číně zdržoval až o dva měsíce později.

Školy jako pevnosti 

Dalším tématem byly střelby na amerických školách. Republikán Vance je označil za „hroznou věc“, načež však viceprezidentku Harris obvinil z toho, že má na jejich počtu svoji vinu. Podle něj došlo k „masivnímu přílivu nelegálních zbraní, které vlastní mexické drogové kartely“. Opomněl však skutečnost, že ve většině případů byly použité zbraně zakoupeny legálně.

22. září 2024 v 10:19 Čas čtení 0:38 Kamala Harris vyzvala Donalda Trumpa k další debatě. Exprezident jí poslal jasný vzkaz Kamala Harris vyzvala Donalda Trumpa k další debatě. Exprezident jí poslal jasný vzkaz

„Musíme zajistit, aby se dveře lépe zamykaly. Musíme udělat dveře pevnější. Musíme posílit okna,“ představil Vance své řešení problému.

Jeho protikandidát odmítl představu škol, které „vypadají jako pevnost“. Uvedl přitom, že pro zajištění bezpečnosti amerických škol je nutné přistoupit k reformě tamní zbraňové politiky.

Domů
Sdílet
Diskuse