Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
TASR
dnes 6. října 2024 v 9:34
Čas čtení 1:26

Ohavný případ znásilnění z Francie se posouvá. Novináři uvidí některé ze záznamů, které si násilník natáčel

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Soudce povolil, aby se záznamy ze znásilňování promítly veřejně.

Soudce rozhodující v případu Gisele Pelicot v pátek rozhodl, že veřejnosti a novinářům v soudní síni umožní vidět některé z videozáznamů znásilnění, které si manžel oběti léta pořizoval a archivoval. Dominique Pelicot je obžalován, že téměř 10 let opakovaně podával své manželce sedativa a omámenou ji pak on a desítky dalších mužů znásilňovali. Více si o celé kauze přečteš zde.

5. října 2024 v 7:00 Čas čtení 5:26 White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho
4. října 2024 v 10:00 Čas čtení 8:07 Česká herečka Leona: Kanye West si ode mě v LA vyžádal Instagram. Během večeře za mnou poslal bodyguarda (Rozhovor) Česká herečka Leona: Kanye West si ode mě v LA vyžádal Instagram. Během večeře za mnou poslal bodyguarda (Rozhovor)
30. září 2024 v 7:00 Čas čtení 6:22 „Chodily mi i výhružky smrtí. Týden jsme ani nevycházely ven.“ Rosie z Hell's Kitchen se potýká s extrémní kyberšikanou „Chodily mi i výhružky smrtí. Týden jsme ani nevycházely ven.“ Rosie z Hell's Kitchen se potýká s extrémní kyberšikanou

Rozhodnutí soudce Rogera Araty znamená zvrat v případu, který otřásl Francií. Došlo k němu po dvoutýdenní polemice, v níž novináři i právníci oběti argumentovali, že tyto videozáznamy jsou klíčové pro úplné pochopení případu.

Pelicot se mezitím stala symbolem boje proti sexuálnímu násilí ve Francii – mimo jiné proto, že trvala na tom, aby byl soudní proces veřejný a rovněž žádala o zveřejnění videozáznamů. Její právník Stéphane Babonneau uvedl, že podle jeho mandantky je takový šok potřebný, aby pak nikdo nemohl tvrdit, že si neuvědomil, že se dopustil znásilnění.

Obžalovaní vinu popírají navzdory tomu, že je na videozáznamech ztotožnili

Naprostá většina obžalovaných v této kauze nadále popírá obvinění ze znásilnění. Někteří tvrdí, že je manžel oběť oklamal, jiní uvedli, že je nutil k pohlavnímu styku se svou manželkou nebo že byli vyděšení. Jiní byli přesvědčeni o tom, že žena dala souhlas s pohlavním stykem nebo že souhlas jejího manžela stačí.

Podle advokáta oběti Antoina Camuse soudem zveřejněná videa zcela rozvracejí tezi o náhodném znásilnění a ukazují, že ve skutečnosti šlo o nenávist k ženám. „Nikdo z obžalovaných to nesdělil policii, každý přispěl svojí troškou k banalizaci znásilnění a banalizaci tohoto zla,“ dodal Camus.

18. září 2024 v 13:00 Čas čtení 4:44 Francií otřásá hrozivý případ: Násilník omámil manželku a nechával cizí muže, aby ji znásilňovali. Všechno si filmoval Francií otřásá hrozivý případ: Násilník omámil manželku a nechával cizí muže, aby ji znásilňovali. Všechno si filmoval

„Pro Gisele Pelicot je už pozdě, škoda je napáchána. S 200 znásilněními, která utrpěla těmito desítkami mužů, kteří ji přišli znásilnit do její ložnice, když byla v bezvědomí – s tím vším bude muset žít celý zbytek svého života,“ konstatoval advokát Babonneau.

Policii se nyní v souvislosti s tímto případem podařilo zjistit 92 případů znásilnění spáchaných 72 muži. 50 z nich bylo identifikováno, obviněno a postaveno před soud spolu s Pelicotem, který si zneužívání své manželky natáčel.

Věk obviněných násilníků se pohybuje od 26 do 74 let a podle vyšetřovatelů patří k různým vrstvám společnosti. Většina z nich se násilného aktu vůči oběti zúčastnila jednou, ale někteří až šestkrát.

Pelicot
Zdroj: GUILLAUME HORCAJUELO / EPA-EFE (Creative Commons)
Domů
Sdílet
Diskuse