Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej předplatné Refresher+ již od 25 Kč 🤩
Radoslava Horňáková
dnes 23. února 2025 v 12:39
Čas čtení 0:31

Exotickou potravinu konzumují miliony lidí, přitom může být životu nebezpečná. Ročně zabije stovky lidí

Kategorie:
Uložit Uložené

Správná příprava manioku je klíčová pro bezpečnou konzumaci.

Maniok, základní surovina pro miliony lidí v tropických oblastech, může být smrtelný, pokud není správně zpracován. Obsahuje cyanogenní glukosidy, které v těle mohou vést k tvorbě smrtelného kyanovodíku. Navzdory své výživové hodnotě a nenáročnosti na pěstování si jeho nesprávná příprava ročně vyžádá stovky obětí, informuje Pravda.

23. února 2025 v 11:15 Čas čtení 1:45 PŘEDPOVĚĎ: Bude sněžit, nebo už přijde jaro? Podívej se, jak bude poslední týden v únoru PŘEDPOVĚĎ: Bude sněžit, nebo už přijde jaro? Podívej se, jak bude poslední týden v únoru

Maniok, pocházející z Jižní Ameriky, se dnes pěstuje po celém světě, zejména v tropických oblastech, kde je jednou z hlavních potravin. Světová zdravotnická organizace uvádí, že každoročně na otravu maniokem zemře přibližně 200 lidí.

Správná příprava manioku je klíčová pro bezpečnou konzumaci. Tradiční metody zahrnují důkladné loupání, namáčení alespoň po dobu 24 hodin, následné drcení a fermentaci, až po sušení a vaření, které efektivně eliminují toxické látky. Správně zpracovaný maniok se stává všestrannou surovinou. Používá se na výrobu mouky, tapioky, kaší či dokonce na přípravu křupavých chipsů.

Kassava (Maniok)
Kassava (Maniok) Zdroj: Image by Kavinda F from Pixabay
Anketa:
Měl*a jsi už někdy Maniok?
Ano, je to super .
Ano, ale nikdy více.
Ne, ale chci to zkusit.
Ne, ani nechci.
Ano, je to super .
15 %
Ano, ale nikdy více.
3 %
Ne, ale chci to zkusit.
29 %
Ne, ani nechci.
53 %
Zpět
Sdílet
Diskuse