Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková ČTK
29. dubna 2023 10:02
Čas čtení 1:10

Praha vymění se státem nemovitosti a pozemky za 1,7 miliardy korun. V kasárnách se mají vybudovat byty

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Praha vymění se státem nemovitosti a pozemky za 1,7 miliardy korun. V kasárnách se mají vybudovat byty
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Kasárna Karlín se stala majetkem hlavního města Prahy. To plánuje rozsáhlou rekonstrukci s cílem využít zanedbané prostory. Ze směny město získá i další pozemky, například budovu v Hybernské nebo část Sokola Královské Vinohrady.

Hlavní město smění se státem pozemky a nemovitosti v hodnotě asi 1,7 miliardy korun. Stát získá většinu areálu nemocnice na Bulovce a město mimo jiné kasárny v Karlíně nebo budovu v Hybernské ulici. Směnu schválili pražští zastupitelé. Rozdíl v hodnotě směňovaných majetků je asi 10,6 milionu Kč, což doplatí hlavní město. Informuje o tom ČTK, na Twitteru o tom informoval také Zdeněk Hřib, první náměstek primátora Prahy.

Nejdražší položkou na seznamu jsou karlínské kasárny, jež zahrnují čtyři pozemky a tři stavby v hodnotě 1,11 miliardy korun. V kasárnách, které jsou ve špatném stavu, město plánuje mimo jiné vybudovat byty. Kromě toho by měl mít areál i další funkce, o nichž magistrát jedná. Město získá také budovu v Hybernské ulici, kam se rozšíří sousední studentský kampus, který vznikl před dvěma lety ve spolupráci s Karlovou univerzitou.

Praha získá i další pozemky a budovy, například v areálu TJ Sokol Praha Královské Vinohrady, které mají hodnotu 94,76 milionu korun. Městu připadnou i části na Střížkově, Proseku a v Záběhlicích nebo u ZŠ Palmovka a u TJ ABC Braník. Magistrát chce nabytím pozemků majetkově spojit některé areály. Týká se to například pozemku ve Vysočanech, rovněž je použije k rozšíření veřejné zeleně v Braníku nebo v Záběhlicích na stavbu sociálního zařízení a mateřské školy.

23. dubna 2024 14:00 Čas čtení 2:17 Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli

Opoziční zastupitelé z Prahy sobě kritizovali, že stát na rozdíl od města na směně vydělá a chybí v ní lukrativní pozemky vhodné pro bytovou výstavbu.

V budoucnu bude podle radního Adama Zábranského (Piráti) město se státem jednat o směně dalších majetků, mimo jiné o Faustově domě či zámku Veleslavín.

Domů
Sdílet
Diskuse