Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
8. května 2023 15:50
Čas čtení 0:49

Obnovení kontrol na hranicích? Petr Fiala reagoval na návrh německých ministrů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Obnovení kontrol na hranicích? Petr Fiala reagoval na návrh německých ministrů
Zdroj: Úřad vlády ČR

Počty nelegálních migrantů nejsou tak vysoké, aby byl důvod k zavádění opatření, reagoval v pondělí premiér Petr Fiala na návrh ministrů vnitra německých spolkových zemí Braniborsko a Sasko na dočasné zavedení kontrol s Českem a Polskem. Informuje TASR.

„Nechci komentovat německou vnitropolitickou debatu, ale Česká republika v loňském roce čelila náporu nelegální migrace. Reagovali jsme na to příslušnými kroky, včetně kroku, ze kterého jsme neměli radost, ale byl tehdy nutný. A to byla kontrola na hranicích se Slovenskem,“ řekl premiér.

8. května 2023 13:37 Čas čtení 0:23 Zeman to sedmkrát odmítl, Pavel to „sfouknul“ po dvou měsících v úřadu Zeman to sedmkrát odmítl, Pavel to „sfouknul“ po dvou měsících v úřadu

Situace na této trase se podle něj od té doby výrazně zlepšila. Dodal však, že nelegální migrace je nadále pro Evropu velkým problémem. Cestu k řešení nevidí v opatřeních jednotlivých států nebo v zavádění kontrol na vnitřních hranicích schengenského prostoru.

„Musíme upravit politiku návratu, zlepšit kontroly, dohodnout se na úpravě vízové povinnosti ve třetích zemích, odkud se k nám dostávají nelegální migranti,“ jmenoval možná řešení Fiala. „Určitě nevidím cestu v tom, že budeme zavádět kontroly na hranicích,“ dodal.

1. května 2023 6:00 Čas čtení 3:13 Vyrazili jsme na nákup potravin do Německa. Vyplatí se to? Vyrazili jsme na nákup potravin do Německa. Vyplatí se to?

Ministři vnitra německých spolkových zemí Braniborsko a Sasko Michael Stübgen a Armin Schuster se podle agentury DPA v neděli obrátili na spolkovou ministryni vnitra Nancy Faeser se žádostí o dočasné obnovení kontrol na hranicích s Polskem a Českem. Opatřením chtějí omezit nelegální překračování hranic. Ve svém návrhu se odkazují na již existující hraniční kontroly v Bavorsku, které podle nich fungují. Německo obnovilo kontroly v Bavorsku na hranicích s Rakouskem na podzim 2015 poté, co se desetitisíce uprchlíků a migrantů dostaly balkánskou trasou z Řecka do západní Evropy.

Domů
Sdílet
Diskuse