Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Tereza Šnajdrová
15. června 2023 16:29
Čas čtení 2:47

Do Česka míří tropy. Jaká je maximální povolená teplota v kanceláři a kdy už tě zaměstnavatel musí pustit domů?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Do Česka míří tropy. Jaká je maximální povolená teplota v kanceláři a kdy už tě zaměstnavatel musí pustit domů?
Zdroj: Unsplash/Annie Spratt/volně k použití

Léto je tu, a ačkoli jsou moderní kancelářské budovy povětšinou vybaveny klimatizací, stále se najdou zaměstnání, ve kterých lidé (v létě) trpí. Někteří však neznají svá práva a nevědí, že ve vedrech v kanceláři být nemusí.

Teploty na pracovišti upravuje zákon § 2 odst. 1 písm. b) zákona č. 309/2006 Sb., o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Podle něj má zaměstnavatel povinnost zajistit, aby pracovní podmínky odpovídaly bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, ale také hygienickým požadavkům. Tento zákon nařizuje i to, jaká teplota má být na pracovišti a kdy už je zaměstnavatel povinen pustit tě domů. 

15. června 2023 10:14 Čas čtení 1:09 Do Česka dorazí tropy. Teploty se vyšplhají až na 33 °C Do Česka dorazí tropy. Teploty se vyšplhají až na 33 °C

Maximální teplota na pracovišti se liší podle typu práce

Maximální povolená teplota na pracovišti se liší podle pracovních tříd, které taktéž ukládá zákon. Je logické, že lidé pracující na úřadě snesou vsedě vyšší teploty než lidé, kteří vykonávají náročnou fyzickou práci. Podívej se, do které kategorie spadáš ty.

Třída práceDruh práce
IPráce vsedě s minimální celotělovou pohybovou aktivitou, kancelářské administrativní práce, kontrolní činnost v dozornách a velínech, psaní na stroji, práce s PC, laboratorní práce, sestavovaní nebo třídění drobných lehkých předmětů.
IIaPráce převážně vsedě spojená s lehkou manuální prací rukou a paží, řízení osobního vozidla a některých drážních vozidel, přesouvání lehkých břemen nebo překonávání malých odporů, automatizované strojní opracovávání a montáž malých lehkých dílců, kusová práce nástrojářů a mechaniků, pokladní.
IIbPráce spojená s řízením nákladního vozidla, traktoru, autobusu, trolejbusu, tramvaje a některých drážních vozidel a práce řidičů spojená s vykládkou a nakládkou. Převažující práce vstoje s trvalým zapojením obou rukou, paží a nohou – dělnice v potravinářské výrobě, mechanici, strojní opracování a montáž středně těžkých dílců, práce na ručním lisu. Práce vstoje s trvalým zapojením obou rukou, paží a nohou spojená s přenášením břemen do 10 kg – prodavači, lakýrníci, svařování, soustružení, strojové vrtání, dělník v ocelárně, valcíř hutních materiálů, tažení nebo tlačení lehkých vozíků. Práce spojená s ruční manipulací s živým břemenem, práce zdravotní sestry nebo ošetřovatelky u lůžka.
IIIaPráce vstoje s trvalým zapojením obou horních končetin občas v předklonu nebo vkleče, chůze – údržba strojů, mechanici, obsluha koksové baterie. Práce ve stavebnictví, ukládání panelů na stavbách pomocí mechanizace, skladníci s občasným přenášením břemen do 15 kg, řezníci na jatkách, zpracování masa, pekaři, malíři pokojů, operátoři poloautomatických strojů, montážní práce na montážních linkách v automobilovém průmyslu, výroba kabeláže pro automobily, obsluha válcovacích tratí v kovoprůmyslu, hutní údržba, průmyslové žehlení prádla, čištění oken, ruční úklid velkých ploch, strojní výroba v dřevozpracujícím průmyslu.
IIIbPráce vstoje s trvalým zapojením obou horních končetin, trupu, chůze, práce ve stavebnictví při tradiční výstavbě, čištění menších odlitků sbíječkou a broušením, příprava forem na 15- až 50kg odlitky, foukači skla při výrobě velkých kusů, obsluha gumárenských lisů, práce na lisu v kovárnách, chůze po zvlněném terénu bez zátěže, zahradnické práce a práce v zemědělství.
IVaPráce spojená s rozsáhlou činností svalstva trupu, horních i dolních končetin – práce ve stavebnictví, práce s lopatou ve vzpřímené poloze, přenášení břemen o váze 25 kg, práce se sbíječkou, práce v lesnictví s jednomužnou motorovou pilou, svoz dřeva, práce v dole. Chůze po rovině a v úklonu do 15°, práce ve slévárnách, čištění a broušení velkých odlitků, příprava forem pro velké odlitky, strojní kování menších kusů, plnění tlakových nádob plyny.
IVbPráce spojené s rozsáhlou a intenzivní činností svalstva trupu, horních i dolních končetin, práce na pracovištích hlubinných dolů, ražba, těžba, doprava, práce v lomech, práce v zemědělství s vysokým podílem ruční práce, strojní kování větších kusů.
VPráce spojené s rozsáhlou a velmi intenzivní činností svalstva trupu, horních i dolních končetin – transport těžkých břemen např. pytlů s cementem, výkopové práce, práce se sekerou při těžbě dřeva, chůze v úklonu 15 až 30°, ruční kování velkých kusů, práce na pracovištích hlubinných dolů s ruční ražbou v nízkých profilech důlních děl.

Jaká je minimální a maximální povolená teplota na pracovišti?

Nyní už víš, do jaké třídy práce spadáš, a můžeš se podívat, jaká je minimální a maximální povolená teplota na tvém pracovišti. V případě, že je vyšší/nižší, zaměstnavatel má povinnost situaci napravit, a pokud tak neučiní, je povinen tě poslat domů.

Pokud tě zaměstnavatel domů nepustí, můžeš se obrátit na odbory, bezpečnostního technika nebo krajskou hygienickou stanici.

Třída práceMinimální teplotaMaximální teplota
I20 °C27 °C
IIa18 °C26 °C
IIb14 °C32 °C
IIIa10 °C30 °C
IIIb10 °C26 °C
IVa10 °C24 °C
IVb10 °C20 °C
V10 °C20 °C
Domů
Sdílet
Diskuse