Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Veronika Dlesková
28. června 2023 v 14:19
Čas čtení 1:14

Za znásilnění nebude možné uložit jen peněžitý trest, shodla se Sněmovna

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Za znásilnění nebude možné uložit jen peněžitý trest, shodla se Sněmovna
Zdroj: Pexels/Anete Lusina/voľne na použitie

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se shodl se zástupci poslaneckých klubů na změnách původního legislativního návrhu týkajícího se sexuálního násilí. Zvýší se i hranice bezbrannosti.

Jakýkoliv sexuální trestný čin proti dětem do 12 let bude znásilněním a za znásilnění nebude možné uložit samostatné peněžité tresty. Tyto změny původního legislativního návrhu v úterý představili ministr spravedlnosti Blažek, předsedkyně sněmovního podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí Taťána Malá (ANO) a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

„Zavedeme, že bude trestný i pohlavní styk proti vůli toho, kdo je znásilňován – oběť to může vyjádřit verbálně i neverbálně. Bude tam konkrétní výčet toho, co znamená bezbrannost. A současně zavádíme, že na osoby do 12 let se nesahá – to znamená: bude vždycky trestné na nich vykonávat cokoliv, co způsobuje sexuální aktivity. Vždycky to bude trestáno jako znásilnění, nikoliv, jak se v některých oprávněně kritizovaných případech stávalo, jako ‚pouhé‘ pohlavní zneužívání s nižšími sazbami,“popsal ministr. 

5. října 2024 v 7:00 Čas čtení 5:26 White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho

Středeční schůzky se zúčastnili zástupci všech sněmovních frakcí vyjma SPD. Na zvýšení hranice bezbrannosti na 12 let se shodli jednomyslně. Laurenčíková k tomu uvedla, že jde o reálnou věkovou hranici, v jejímž rámci jsou děti schopné vyjádřit svá přání. „Na této věkové hranici byla shoda i ve vládním výboru pro práva dětí, který zasedal před několika málo dny,“ uvedla Laurenčíková.

Do definice bezbrannosti bude zahrnuto i takzvané zamrznutí oběti

To přivítala zástupkyně Pirátů Klára Kocmanová. „Za Piráty jsme prosazovali nápravu definice znásilnění především proto, že současná definice nezahrnuje případy paralýzy a případy vztahového násilí a prostě pomíjí velkou řadu znásilnění, ke kterým fakticky dochází,“vysvětlila. „Pokud bude správně definovaná bezbrannost – to znamená, že tam bude zahrnutá i paralýza –, tak budu ráda a takovou variantu určitě podpoříme. Jde o to, aby to tam bylo správně nadefinované,“ dodala.

Domů
Sdílet
Diskuse