Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer
2. července 2023 19:27
Čas čtení 0:47

Americká CIA chce v Rusku ve velkém verbovat špiony. Plánuje využít nespokojenost s válkou na Ukrajině

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Americká CIA chce v Rusku ve velkém verbovat špiony. Plánuje využít nespokojenost s válkou na Ukrajině
Zdroj: TASR/AP/Vadim Ghirda

Podobná příležitost k získání nových špionů se prý naskytne jen jednou za generaci.

Ředitel americké Ústřední zpravodajské služby CIA William Burns uvedl, že ozbrojená vzpoura lídra žoldnéřů z Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina byla výzvou pro ruský stát, která ukázala korozivní účinek války prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině.

Nespokojenost s válkou v Rusku vytváří podle šéfa CIA výjimečnou příležitost verbovat špiony. „Nespokojenost s válkou bude nadále podkopávat ruské vedení pod pokličkou neustálé státní propagandy a útlaku. Taková šance se naskytne jen jednou za generaci a my v CIA ji nemíníme promarnit,“ prohlásil Burns během přednášky pro britskou nadaci Ditchley Foundation.

William Burns, který v letech 2005–2008 působil jako velvyslanec USA v Moskvě, označil spuštění války proti Ukrajině za strategickou chybu Ruska, která odhalila jeho vojenskou slabost a poškodila ruskou ekonomiku na celá léta. Šéf CIA v červnu tajně navštívil Ukrajinu, kde mu Volodymyr Zelenskyj představil ambiciózní plány na znovuzískání Ruskem okupovaných území a zahájení jednání o příměří před koncem letošního roku.

Domů
Sdílet
Diskuse