Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková
6. července 2023 11:45
Čas čtení 1:55

Meta spustila novou sociální síť jako konkurenci Twitteru. Shrnujeme vše, co bys měl*a vědět o Threads

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Meta spustila novou sociální síť jako konkurenci Twitteru. Shrnujeme vše, co bys měl*a vědět o Threads
Zdroj: TASR/AP

Společnost Meta Platforms, která vlastní sociální sítě Facebook a Twitter, spustila novou aplikaci. Je jí síť Threads, která se má stát konkurencí Twitteru.

Aplikace Threads byla představena veřejnosti nedlouho poté, co její zakladatel Mark Zuckerberg a vlastník konkurenčního Twitteru Elon Musk oznámili, že se proti sobě střetnou v kleci. Zatím však jejich pomyslný spor zůstává v dimenzích internetu. 

Musk přichází od chvíle, kdy koupil Twitter, se stále novými úpravami fungování jedné z nejrozšířenějších sociálních sítí. A tato opatření se ne vždy setkávají s pozitivní reakcí ze strany uživatelů a uživatelek. Příležitosti tak využil Zuckerberg, který ke svým úspěšným sociálním sítím Facebooku a Instagramu přidává Threads. Tuto novou síť spustil v noci na čtvrtek a Refresher ti přináší souhrn toho nejdůležitějšího, co o ní musíš vědět. 

Co je Threads?

Aplikace, která má svým fungováním připomínat Twitter, je dostupná pro Android i iOS. Na app storech je popsána jako „aplikace pro textovou konverzaci od Instagramu“. 

Ve vláknech může uživatel vytvářet textové příspěvky o délce až 500 znaků a také sdílet fotografie a videa dlouhá až pět minut. Aplikace na první pohled vypadá podobně jako Twitter. Uživatelé mohou jednotlivé příspěvky lajkovat, komentovat, repostovat i sdílet. 

18. dubna 2024 8:00 Čas čtení 4:56 Tihle lidé anonymně ukrývají peníze po celém Slovensku. Kdo stojí za profilem Cash Catch a proč je kritizují? Tihle lidé anonymně ukrývají peníze po celém Slovensku. Kdo stojí za profilem Cash Catch a proč je kritizují?

Threads je úzce svázáno s Instagramem, a tak se uživatel může do nové aplikace přihlásit pomocí svých přihlašovacích údajů na Instagram. Aplikace mu dokonce nabídne možnost sledovat stejné uživatele, které sleduje na Instagramu. 

Kdy a kde ji mohu stáhnout?

Aplikaci si první uživatelé mohli stáhnout ve čtvrtek 6. července. Zatím je dostupná asi ve stovce zemí, uživatelé ze zemí Evropské unie si na ni ale budou muset počkat. V EU je zatím nedostupná kvůli nejasnostem týkajícím se využití osobních údajů. 

Čím se liší od Twitteru?

Na první pohled se zdá, že Threads se svému vzoru v podobě Twitteru přiblížilo, jak jen to bylo možné. I přesto můžeme mezi oběma sociálními sítěmi najít rozdíly. 

Podobně jako na Instagramu se na hlavní stránce objevuje jak doporučený obsah, tak příspěvky od lidí, které uživatel sleduje. Chybí tu ale možnost přepínat mezi doporučenými příspěvky a sledovaným obsahem, jako je tomu na Twitteru. 

Meta rozšiřuje určité prvky ochrany soukromí. Uživatel tak například může filtrovat konkrétní slova v odpovědích na příspěvky. Má i možnost omezit, kdo může odpovídat na jejich vlákna. Buď může zvolit všechny uživatele Threads, jen lidi, které sleduje, nebo pouze uživatele, jež zmínil v daném příspěvku. 

Proč lidé kritizují Threads?

Ze stejného důvodu, z jakého si novou sociální síť nemohou stáhnout žádní obyvatelé Evropské unie. Nejasností kolem využití osobních dat je mnoho a podle prvních zpráv, které někteří lidé sdílí na sítích, Threads sbírá v podstatě veškeré informace o svých uživatelích, u nichž jim to zákony povolují. 

Kdo je na Threads?

Threads je uživatelům přístupné jen několik hodin, a přesto už na něm vznikají miliony uživatelských účtů. Podle Zuckerberga se za prvních sedm hodin na nové síti zaregistrovalo více než deset milionů uživatelů. 

Na nové sociální síti se objevilo i několik známých tváří. Své první příspěvky na Threads už zveřejnila Shakira nebo Gordon Ramsay. 

Domů
Sdílet
Diskuse