Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
10. července 2023 v 19:44
Čas čtení 0:46

Lékařka a lékař zachránili tonoucího chlapce ve Znojmě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Manželská dvojice lékařů zachraňovala životy i během svého volna. Jana a Petr Kouřilovi totiž minulé pondělí zachránili život topícímu se chlapci na znojemském koupališti.

Manželé Kouřilovi pracují v Nemocnici Znojmo a na koupaliště zašli během svého volného dne. Společně s nimi byla u bazénu i jejich kolegyně z ortopedického oddělení. 

„Viděl jsem, že v bazénu nějaký pán usilovně mává, tak jsem okamžitě běžel na místo a pomohl vytáhnout bezvládné tělo chlapce z bazénu,“ popisuje situaci Petr Kouřil. Zahájil pak také okamžitou resuscitaci, protože chlapec měl zástavu dechu i oběhu.

K pomoci se okamžitě přidala i jeho manželka „Viděla jsem manžela, jak rychle na břehu jedná, a pochopila jsem, co se děje, tak jsem rychle plavala za ním,“ říká Jana Kouřilová. 

Lékaři ze znojemské nemocnice zachránili na koupališti tonoucího chlapce
Manželé Kouřilovi. Zdroj: Facebook/Nemocnice Znojmo

Chlapec je již v domácím léčení

Oba poskytli chlapci srdeční masáž a dýchání ambuvakem. U chlapce se podařilo obnovit srdeční oběh a spontánní dýchání. Záchranáři pak pacienta ve stabilizovaném stavu přepravili vrtulníkem do Dětské nemocnice v Brně. Teď už je v domácím léčení. 

„V té chvíli jsme měli jedinou vidinu, a to záchranu chlapce,“ doplnili oba manželé, kteří se zanedlouho také stanou rodiči.

Náležitě pyšný je na oba lékaře i jejich zaměstnavatel „Jsem hrdý na naše lékaře, že pomohli zachránit chlapci život, a mohu konstatovat, že souhrou všech okolností má tento příběh dobrý konec,“ sdělil Martin Pavlík, ředitel Nemocnice Znojmo.

Domů
Sdílet
Diskuse