Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
11. července 2023 10:15
Čas čtení 0:35

Video: Na Islandu vybuchla sopka přímo u hlavního města

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Video: Na Islandu vybuchla sopka přímo u hlavního města
Zdroj: Twitter/Tiamat

Sopka v této oblasti vybuchla už potřetí za uplynulé dva roky.

Sopka Fagradalsfjall v pondělí vybuchla na jihozápadě Islandu. Nachází se přibližně 30 kilometrů od Reykjavíku, informoval o tom islandský meteorologický úřad (IMO).

Záběry, které se objevily v místních médiích, zachycují mohutný oblak kouře stoupající ze země i značný tok lávy. Islandské úřady nedoporučují tuto lokalitu navštěvovat, dokud situaci nevyhodnotí; sopka však dosud žádná obydlí bezprostředně neohrožuje.

V oblasti byly během týdne před výbuchem zaznamenány tisíce menších zemětřesení, která signalizovala, že se magma pod zemí pohybuje a výbuch se blíží.

Erupce v letech 2021 a 2022 přilákaly statisíce návštěvníků a návštěvnic. Tato oblast byla až do erupce v roce 2021 osm století nečinná. Vulkanologové se však domnívají, že nový cyklus zvýšené vulkanické aktivity by mohl trvat i několik let.

Na Islandu je v současnosti aktivních 33 sopečných systémů, což je nejvíce v Evropě. K erupci sopky zde dochází v průměru každých pět let.

Domů
Sdílet
Diskuse