Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
18. července 2023 v 17:44
Čas čtení 0:56

Na Bulovce dostaneš novou dlahu místo sádry, je lehká, prodyšná a můžeš se s ní i koupat

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Na Bulovce dostaneš novou dlahu místo sádry, je lehká, prodyšná a můžeš se s ní i koupat
Zdroj: Twitter/@NaBulovce

V pražské nemocnici na Bulovce začali při léčbě zlomenin dávat zejména dětským pacientům nový typ „sádry“ Opencast. Je lehká, prodyšná a můžeš s ní i do vody, takže ti ani zlomenina letní zážitky nepřekazí.

Kromě nemocnice na Bulovce je tento typ dlahy od firmy Opencast dostupný na dalších třech klinikách v Praze a v asi 17 zařízeních v České republice.

Pro léčbu zlomenin má obzvláště v letním období mnoho výhod. Je pevná a plní tak svoji funkci, zároveň však netlačí, materiál je lehký a prodyšný, nedráždí kůži, a když se namočí, tak to vůbec nevadí. Navíc se jednoduše sundává i nandává. Jedinou nevýhodou může být vyšší cena.

Jak to funguje?

Dlaha je vytvořena ze speciálního materiálu založeného na karbonu, který se po zahřátí a přiložení vytvaruje přesně podle končetiny. Po vychladnutí drží tvar, pak se dlaha jen zasponkuje a fixuje zlomeninu tak, aby se správně zahojila.

Velkou výhodou oproti běžné sádře je možnost sprchovat se a koupat bez starostí. Je také mnohem více hygienická vzhledem k péči o pokožku. V Opencast může kůže dýchat, a pacienta tak nic nebude svědit a nebude se muset obávat ani nepříjemného zápachu, který vzniká zapařením kůže pod sádrou. 

23. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:00 Úzkosti mě pronásledují na každém kroku, obírají mě o radost a klid. Jak vypadají a co na ně pomáhá? Úzkosti mě pronásledují na každém kroku, obírají mě o radost a klid. Jak vypadají a co na ně pomáhá?

Tento revoluční typ fixace je však také na rozdíl od sádry výrazně dražší. Dlaha na předloktí stojí přes 4 tisíce korun. Také ji nelze aplikovat na všechny typy zlomenin, vhodnost vždy posuzuje lékař*ka.

Domů
Sdílet
Diskuse