Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
19. srpna 2023 7:31
Čas čtení 1:12

Turista našel nejlevnější město v Chorvatsku. Za pivo, pizzu a zmrzlinu dal sotva 250 korun

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Turista našel nejlevnější město v Chorvatsku. Za pivo, pizzu a zmrzlinu dal sotva 250 korun
Zdroj: Paul Bradbury / total Croatia

Celé léto se českým internetem šíří zprávy o tom, jak letos v Chorvatsku všechno zdražilo. Turista z Manchesteru se to teď snaží vyvrátit pomocí speciální výzvy, kdy za pivo, pizzu a zmrzlinu zaplatí dohromady 10 eur.

Média jsou v poslední době plná článků upozorňujících Čechy a Češky na to, jak v Chorvatsku kvůli inflaci a přechodu na euro raketově vzrostly ceny a jak si turisté stěžují na lehátka za 40 eur, zmrzliny za pět eur, pizzy za 20 eur a piva za devět eur.

Ceny se jistě navýšily, ale Paul Bradbury, redaktor webu Total Croatia, tvrdí, že částky z titulků jsou spíše výjimkou než pravidlem. Zaměřil se tedy na to najít pravý opak, který bude sice daleko od turisticky atraktivních míst, ale kde pivo, pizza a zmrzlina stojí přiměřený obnos.

A našel. Takovým městem je podle něho Oroslavlje, které se nachází asi 30 minut autem od hlavního města Záhřebu.

chorvatsko
Zdroj: Google Maps

V místním baru Nera si dal pivo značky Lasko za 1,80 eura (43 korun). V českých článcích, které hodnotily ceny v turistických destinacích, se však cena pohybovala okolo čtyř eur. „Pivo se v Chorvatsku v žádné restauraci nedostalo pod tři eura (72 korun), klasikou byly spíše čtyři a více,“ popsal v červenci český turista ceny pro Seznam Zprávy.

17. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:19 Top 6 restaurací v Česku, odkud lidé nejvíce objednávají. Dáš si tam nejlepší burger, pizzu i indickou Top 6 restaurací v Česku, odkud lidé nejvíce objednávají. Dáš si tam nejlepší burger, pizzu i indickou

V hotelové restauraci si pak vychutnal kopeček zmrzliny za 1,20 eura (28 korun), což byla podle jeho slov nejlevnější zmrzlina, kterou měl za celé léto. Bohužel i podle toho vypadala. Češi si ale zmrzlinu kupovali v turistických destinacích za podobnou cenu, v rozmezí 1,30 do tří eur s tím, že porce byla i dvakrát větší. 

zmrzlina
Zdroj: Paul Bradbury/total Croatia

Poslední položkou v rámci výzvy byla pizza. Tu Brit sehnal v restauraci Oro-Goro za devět eur (216 korun). V rámci akce dvě plus jedna si objednali tři malé pizzy, a když se cena rozpočítala, vyšla hodnota jedné na šest eur (144 korun). Ta se ze zkušeností českých turistů z populární destinace pohybuje v cenách od osmi do 15 eur.

Celkem tedy za pivo, pizzu a zmrzlinu zaplatil 10,20 eura (245 korun) a Oroslavlje označil za nejlevnější město v Chorvatsku.

Domů
Sdílet
Diskuse