Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ema Stanovská
3. září 2023 15:30
Čas čtení 1:03

Ukrajinci prolomili první ruskou obrannou linii u Záporoží. Rusové jejímu vybudování věnovali 60 % svého času a zdrojů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajinci prolomili první ruskou obrannou linii u Záporoží. Rusové jejímu vybudování věnovali 60 % svého času a zdrojů
Zdroj: TASR/Sirena telegram channel via AP

„Všechno je před námi,“ řekl pro The Guardian generál Olexandr Tarnavskyj.

Přední ukrajinský generál v rozhovoru pro The Guardian řekl, že ukrajinským silám se podařilo prolomit první ruskou obrannou linii u Záporoží.

Brigádní generál Olexandr Tarnavskyj odhadl, že Rusko věnovalo na vybudování první obranné linie 60 % svého času a zdrojů. Druhé a třetí věnovalo jen 20 %, protože Moskva neočekávala, že se skrze ni dostanou ukrajinské síly.

„Po týdnech pečlivých odminovávacích prací očekáváme rychlejší úspěchy,“ řekl generál Tarnavskyj s tím, že se chystají na slabší druhou linii.

3. září 2023 14:02 Čas čtení 0:34 VIDEO: Meteor rozzářil zeleně oblohu nad Tureckem, podívej se na fascinující záběry VIDEO: Meteor rozzářil zeleně oblohu nad Tureckem, podívej se na fascinující záběry

„Teď jsme mezi první a druhou obrannou linií,“ řekl, když poskytoval pro portál Observer první rozhovor od prolomení obrany. Ukrajinské síly se nyní tlačí na obě strany průlomu a upevňují svou kontrolu nad územím zabraným v nedávných bojích.

„Právě dokončujeme ničení nepřátelských jednotek, které poskytují krytí na ústup ruských jednotek za druhou obrannou linii,“ dodal. Důkazem, že Moskva pociťuje tlak, je podle něj to, že přesunula své jednotky z frontových linií uvnitř okupované Ukrajiny na západ a severovýchod.


„Nepřítel stahuje zálohy nejen z Ukrajiny, ale také z Ruska. Ale dříve či později Rusům dojdou nejlepší vojáci. To nám dá impuls útočit víc a rychleji,“ řekl Tarnavskyj. „Všechno je před námi.“

Ukrajina zničila 22 dronů

Ukrajinské vzdušné síly v neděli brzy ráno oznámily, že při nočním ruském útoku na jižní Oděskou oblast zničily 22 dronů. TASR převzala zprávu z tiskové agentury AFP.

Rusko „podniklo z jihu a z jihovýchodu několik vln útoků drony Šáhid 136/131“, napsaly na platformě Telegram ukrajinské vzdušné síly.


Celkem bylo Ruskem vysláno 25 dronů Šáhid íránské výroby a „22 z nich zničily vzdušné síly ve spolupráci s protivzdušnou obranou dalších složek ukrajinských ozbrojených sil“, uvádělo se na Telegramu.

Domů
Sdílet
Diskuse