Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Florián Meričko
7. září 2023 12:25
Čas čtení 0:32

Letošní zima bude jiná. Podle známého meteorologa se na to musíme připravit

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Dosavadní modely naznačují, že ve střední Evropě bude mimořádně teplá zima.

Slovenský klimatolog a meteorolog Jozef Pecho přišel s jednou z prvních předpovědí letošní zimy. Na sociální síti se podělil o nepříznivou předpověď, se kterou bychom podle dosavadního vývoje počasí měli počítat.

„El Niño se vyvíjí neobvykle rychle a podle posledních předpovědí amerického NOAA a evropského centra ECMWF bude letos silné. To, že teplá fáze ENSO přišla tak brzy, je přímým důsledkem rychle se oteplujících oceánů (a atmosféry), které jsou nyní o více než půl stupně teplejší než v roce 1997(98), kdy jsme zažili nejsilnější El Niño v historii,“ dodává status.

Záplavy, deště a vysoké teploty

Podle Pecha dosavadní předpovědi naznačují, že klimatický jev El Niño ovlivní počasí téměř na celé planetě, včetně střední Evropy, kde lze očekávat na srážky bohatší a teplejší zimu.

„Totéž bude s velkou pravděpodobností platit i pro následující rok 2024 (povodně),“ dodává Pecho.

Domů
Sdílet
Diskuse