Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková
11. září 2023 9:11
Čas čtení 0:49

Prezident španělské fotbalové federace rezignuje kvůli polibku fotbalistky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Prezident španělské fotbalové federace rezignuje kvůli polibku fotbalistky
Zdroj: TASR/AP

Prezident španělské fotbalové federace Luis Rubiales podal rezignaci kvůli kritice, která následovala poté, co políbil fotbalistku Jenni Hermoso. K incidentu došlo na finále Světového poháru žen, poté co španělský tým porazil Anglii.

Podle třiatřicetileté fotbalistky byl polibek, ke kterému došlo 20. srpna, nekonsenzuální. Na Luise Rubialese podala minulé úterý právní stížnost. Informuje o tom BBC.

Rubiales spolu s oznámením rezignace řekl, že již nemůže pokračovat ve své práci. Ukončil také své působení na pozici viceprezidenta výkonného výboru Unie evropských fotbalových asociací (UEFA).

Spor ohledně polibku a Rubialesovo opakované odmítání rezignace v posledních týdnech zcela ovládly španělský fotbal, a dokonce zastínily vítězství země na Světovém poháru. 

Stížnost jde k soudu

Na základě svědectví Hermosy podal v pátek žalobce španělskému vrchnímu soudu stížnost na Rubialese za sexuální napadení a nátlak.

Rubiales tvrdil, že polibek byl „vzájemný a konsensuální“, po incidentu byl ale prozatímně suspendován Mezinárodní fotbalovou asociací (FIFA). „Po rychlém vyloučení z FIFA a po zbývajících otevřených řízeních proti mně je evidentní, že se nebudu moci vrátit na svou pozici,“ stálo v prohlášení Rubialese.

„Moje dcery, moje rodina a lidé, kteří mě milují, trpěli následky nadměrného pronásledování, stejně jako mnoha lží,“ nechal se slyšet Rubiales. 

Asi 81 španělských hráčů, včetně všech 23 vítězů mistrovství světa, po incidentu prohlásilo, že nebudou hrát za národní tým, dokud bude Rubiales ve své pozici. Proti bývalému šéfovi španělského fotbalu vystoupili politici, fotbalisté a celebrity, v srpnu se v sídle federace sešli demonstranti požadující jeho rezignaci.

Domů
Sdílet
Diskuse