Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
6. října 2023 v 16:03
Čas čtení 0:59

Kolik ročně utratí průměrný kuřák nebo kuřačka? Částka tě vyděsí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Kolik ročně utratí průměrný kuřák nebo kuřačka? Částka tě vyděsí
Zdroj: Unsplash/Mikail Duran/volně k užití

Průměrný kuřák nebo kuřačka denně vykouří 10 cigaret. To je krabička za dva dny, což je asi 140 korun... Konečná částka se ti prostě nebude líbit.

Britský premiér Rishi Sunak ve středu představil hned několik změn, které by rád zavedl ve Velké Británii. Jednou z nich by mohl být i zákaz kouření, čehož by se docílilo tak, že by se každý rok zvedla věková hranice pro kouření o jeden rok. Veřejnosti spolu s návrhem představil i data, kolik ročně utratí průměrný kuřák nebo kuřačka. Jestli mezi ně patříš i ty, připrav se na šok. 

6. října 2023 v 10:20 Čas čtení 1:02 Jiřina Bohdalová ukončuje divadelní kariéru. Co královnu divadelních prken donutilo odejít? Jiřina Bohdalová ukončuje divadelní kariéru. Co královnu divadelních prken donutilo odejít?

„Když jsme zvýšili věk pro kouření nad 18 let, klesl výskyt kouření v této věkové skupině o 30 %. Když Spojené státy zvýšily věkovou hranici na 21 let, klesla míra kouření v této věkové skupině o 39 %. Kouření naši zemi stojí 17 miliard liber ročně,“ zdůvodňoval svůj plán Rishi Sunak. „Máme šanci snížit počet úmrtí na rakovinu o čtvrtinu, výrazně zmírnit tento tlak a ochránit naše děti a měli bychom ji využít,“ dodal. 

Zdraví je na první místě, ale jak sám Sunak zdůraznil, kouření také výrazně zasahuje do rodinných rozpočtů. Zpráva organizace One Small Step uvádí, že průměrný kuřák nebo kuřačka denně vykouří 10 cigaret. A vzhledem k tomu, že jedna krabička v Británii stojí 10,80 libry (305 korun), jedná se o 37,80 libry za týden (1 068 korun), což je 1 971 liber ročně (necelých 56 tisíc korun).

V Česku je situace trochu jiná. Krabička cigaret u nás stojí kolem 140 korun a průměrný kuřák či kuřačka tak ročně prokouří zhruba 25 550 korun. A za to už bys měl*a hezký prodloužený víkend ve své vysněné destinaci. Přehodnotíš svůj vztah k cigaretám?

Domů
Sdílet
Diskuse