Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
9. října 2023 13:48
Čas čtení 0:49

Nobelovu cenu za ekonomii dostala Američanka Goldin, zkoumala roli žen na trhu práce i genderové rozdíly v odměňování

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Nobelovu cenu za ekonomii dostala Američanka Goldin, zkoumala roli žen na trhu práce i genderové rozdíly v odměňování
Zdroj: wikimedia commons / Editing1088 / volně k užití

Nobelovu cenu za ekonomii za rok 2023 získala Američanka Claudia Goldin z Harvardovy univerzity. Věnuje se roli žen na trhu práce. Švédská Královská akademie věd při vyhlášení uvedla, že významně prohloubila znalosti o postavení žen na trhu práce.

Claudia Dale Goldin je teprve třetí ženou, která toto ocenění dostane. Goldin je ekonomická historička a ekonomka práce, která se věnuje platovému ohodnocení žen, jeho vývoji v uplynulých letech i rostoucímu zapojení žen na pracovním trhu. A také příjmové nerovnosti, tedy přetrvávajícím rozdílům v odměňování žen a mužů. Její nejnovější knihou je Career & Family: Women's Century-Long Journey toward Equity (Kariéra a rodina: staletí dlouhá cesta žen k rovnosti).

„Pochopení ženské role na trhu práce je pro společnost důležité. Díky obsáhlému výzkumu Claudie Goldin teď víme mnohem více o klíčových faktorech i bariérách, kterým se musíme do budoucna ještě věnovat,“ uvedl Jakob Svensson, šéf komise, která cenu za ekonomii uděluje.

4. prosince 2022 11:00 Čas čtení 5:26 Tlaky, očekávání a stereotypy provází ženu celým životem. Jsme naštvané a máme toho dost, zní z nové knihy Šárky Homfray Tlaky, očekávání a stereotypy provází ženu celým životem. Jsme naštvané a máme toho dost, zní z nové knihy Šárky Homfray

Po týdnu končí vyhlašování letošních nositelů prestižních Nobelových cen: postupně byla zveřejněna jména laureátů ocenění za lékařství, fyziku, chemii, literaturu a mír. Nobelova cena za ekonomii nepatří mezi původní ceny určené vynálezcem dynamitu Alfredem Nobelem v jeho závěti z roku 1895. Uděluje se od roku 1968 a naprostou většinu nositelů ocenění tvoří Američané.

Domů
Sdílet
Diskuse