Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
13. října 2023 13:30
Čas čtení 0:49

228 lidí v letadle a dobrman. Jak se Češi a Češky dostávali pryč z násilím zmítané oblasti

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
228 lidí v letadle a dobrman. Jak se Češi a Češky dostávali pryč z násilím zmítané oblasti
Zdroj: Wikimedia Commons/Rob Schleiffert/volně k užití

V pátek dopoledne se z Izraele vrátilo poslední letadlo s českými občany. Ministerstvo zahraničních věcí ve spolupráci s ministerstvem obrany z Izraele přepravilo vládními speciály 228 osob.

Informovalo o tom ministerstvo zahraničních věcí. S pomocí Armády ČR vybavilo k přepravě celkem šest cest letadel. Nejmladšímu pasažérovi bylo jen pár měsíců, naopak nejstarší cestující bylo 93 let. S evakuací občanů z Izraele, který napadlo teroristické hnutí Hamás, pomohlo nejen ústředí ministerstva zahraničí, ale také zaměstnanci zastupitelských úřadů v Tel Avivu a Ramalláhu.

„Šlo o jednu z logisticky nejnáročnějších akcí. Během tří dnů jsme vypravili šest speciálů, které dovezly do Česka 228 osob. Naše kapacity z Prahy jsme zároveň
poskytli 73 izraelským občanům, kteří se vraceli pomoci své vlasti v tuto nelehkou
dobu,“ poznamenal ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Přestože byla repatriace již ukončena, zastupitelský úřad ministerstva zahraničí stále pokračuje v asistenci českým občanům a občankám, kteří se v Izraeli nachází v nesnázích anebo kteří by chtěli odcestovat. Další vládní speciál pro ně však zástupci Česka nepošlou.

Čeští občané mají do pátečních 20 hodin možnost kontaktovat nouzové linky ambasády v Tel Avivu (052-328 6622; z mezinárodní volací sítě +972 523 286 622) a styčného úřadu v Ramalláhu (+972 296 55 95).
Domů
Sdílet
Diskuse