Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková ČTK
16. října 2023 16:03
Čas čtení 1:18

Německo zavádí kontroly na hranicích s Českem, potvrdil Rakušan

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Německo zavádí kontroly na hranicích s Českem, potvrdil Rakušan
Zdroj: Úřad vlády ČR

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) potvrdil, že Německo zavede hraniční kontroly s Českem i dalšími sousedy. Budou namátkové, v podobném režimu, jako Česko kontroluje hranice se Slovenskem. O situaci dnes mluvil s německou kolegyní Nancy Faeser.

„Kontroly budou probíhat v namátkovém režimu, podobně jako my kontrolujeme hranice se Slovenskem. Cílem je – stejně jako u nás – efektivní boj proti převaděčům. Jde o další důkaz, že Evropa potřebuje funkční společné řešení ochrany vnějších hranic,“ uvedl Rakušan na síti X.

Německo se chystá podle informací listu Die Welt dočasně obnovit stacionární kontroly na hranicích s Českou republikou, Polskem a Švýcarskem podle vzoru kontrol, které od roku 2015 provádí na pomezí s Rakouskem. Faeser chce podle listu krok oznámit Evropské komisi. Důvodem kontrol, které Německo v posledních týdnech výrazně zpřísnilo, jsou rostoucí počty azylových žádostí a boj proti převaděčům.

Česko kontroluje hranici se Slovenskem

Česká vláda minulý týden ve středu rozhodla, že namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem se místo deseti dní prodlouží až do 2. listopadu. Česko, Polsko a Rakousko zavedly kontroly na slovenské hranici od středy 4. října. Za první týden odhalily při nelegální migraci 283 lidí. Vstup na české území odepřeli policisté 234 osobám, ve 27 případech využila ČR readmisní opatření vůči Slovensku. Zadrželi také 12 převaděčů, kteří jsou obviněni z trestného činu.

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

Německá ministryně vnitra dosud zavedení stacionárních kontrol odmítala a označovala je za poslední možnost. Dlouhodobě ale čelí tlaku opoziční konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU), policejních odborů DPolG a premiérů Saska, Braniborska a Hesenska, aby zavedla s trojicí sousedních států stacionární kontroly po vzoru těch s Rakouskem. Kontroly na bavorsko-rakouském pomezí nejsou po celé délce hranice, ale pouze na vybraných místech.

Nyní se německá vláda podle serveru Welt.de po dlouhém váhání rozhodla, že úseky s hraniční kontrolou rozšíří, a to i v souvislosti s konfliktem mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. Policie se totiž obává, že by s migranty mohli do Německa proniknout i teroristé. 

Domů
Sdílet
Diskuse