Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
18. října 2023 13:17
Čas čtení 0:55

Rozvody v Česku čeká revoluce. Víme, jak chystaná změna ulehčí lidem život

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Rozvody v Česku čeká revoluce. Víme, jak chystaná změna ulehčí lidem život
Zdroj: Pexels/cottonbro

Ministerstvo spravedlnosti se v pondělí chystá představit rozvodovou reformu, která občanům výrazně zjednoduší život. Celý proces se zrychlí a zlevní.

Jedním z cílů novely je zjednodušení rozvodového řízení, a to alespoň v případech, kdy se manželé na podmínkách vzájemné odluky sami domluví. „Především proto, aby to co nejméně traumatizovalo nejenom rodiče, ale především děti,“ uvedla pro web TN.cz poslankyně a členka ústavně-právního výboru Eva Decroix (ODS). 

23. listopadu 2021 16:30 Čas čtení 6:02 Soudní znalec: Skoro žádný rodič mi nepřizná, že je chyba i na jeho straně. Ti, kteří to dokáží, ke mně nechodí (Rozhovor) Soudní znalec: Skoro žádný rodič mi nepřizná, že je chyba i na jeho straně. Ti, kteří to dokáží, ke mně nechodí (Rozhovor)

K soudu jen jednou

Novinka také počítá s tím, že rozvádějící se pár by mohl k soudu zamířit pouze jednou. Rozvod na základě domluvy by tak mohl být výrazně rychlejší i levnější. „Pokud se domluvíte, tak to budete mít levnější, rychlejší a budeme vám méně zasahovat do života,“ řekla Decroix s tím, že v případech, kdy se pár na podmínkách nedomluví, bude stát i nadále poskytovat ochranu dětem. 

Nová opatření

Návrh zavádí také zcela nový institut prozatímních opatření, který je určen pro ty rodiče, již nejsou schopni se vzájemně dohodnout. Novinka by měla na základě slyšení obou rodičů situaci stabilizovat a předejít tak akutním problémům.

16. srpna 2023 6:48 Čas čtení 0:34 Ženich vymáchal nevěstě obličej ve svatebním dortu. Ta šla a okamžitě zažádala o rozvod Ženich vymáchal nevěstě obličej ve svatebním dortu. Ta šla a okamžitě zažádala o rozvod

Reforma se také věnuje případům, kdy jeden z rodičů neplní rozhodnutí soudu. V takových případech budou podle Decroix nastavovány další sankce nebo opatření s cílem pomoci dvojici ke vzájemnému respektu. 

Konec soukromých detailů

U rozvodového řízení by se již dále také neměly probírat detaily ze soukromého života, mezi něž patří například to, zda pár žije v manželství či kdy vztah přestal fungovat. Podle Decroix podrobnosti ze soukromí k soudu nepatří, neboť vedou k ještě větším hádkám, obviňování a nevedou ke vzájemné dohodě.

Domů
Sdílet
Diskuse