Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková ČTK
24. října 2023 16:02
Čas čtení 0:37

Petr Fiala ve středu poletí do Izraele. Setká se s Netanjahuem i Herzogem

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Petr Fiala ve středu poletí do Izraele. Setká se s Netanjahuem i Herzogem
Zdroj: Úřad vlády ČR

Premiér Petr Fiala (ODS) by měl ve středu společně s rakouským kancléřem Karlem Nehammerem letět do Izraele, uvedla v úterý rakouská agentura APA s odvoláním na úřad kancléře. Cílem cesty je podle rakouské agentury „ukázat solidaritu s izraelským lidem“.

Informaci České televizi i ČTK potvrdil mluvčí vlády Václav Smolka.

Izrael vede válku proti radikálnímu palestinskému hnutí Hamás ovládajícímu Pásmo Gazy. Hamás provedl 7. října na jihu Izraele neočekávaný a krvavý útok, který si vyžádal životy více než 1400 lidí, převážně civilistů. Při následných izraelských akcích přišlo podle palestinských úřadů o život skoro 5800 lidí.

O situaci na Blízkém východě dnes Fiala mluvil při obědě s prezidentem Petrem Pavlem. „Probírali jsme současné světově dění, především teroristický útok Hamásu na Izrael a situaci na Blízkém východě,“ poznamenal mimo jiné premiér. Po událostech ze 7. října navštívil Izrael jako vůbec první ze západních státníků český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Po útocích Hamásu Izraeli vyjadřuje podporu řada západních zemí. V úterý Izrael navštívil francouzský prezident Emmanuel Macron a také mu dal najevo „plnou solidaritu“, v zemi už také byli například německý kancléř Olaf Scholz či britský premiér Rishi Sunak. Minulý týden do Izraele přijel také americký prezident Joe Biden.

Domů
Sdílet
Diskuse