Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
2. listopadu 2023 14:59
Čas čtení 1:31

Covidu se v Česku daří. Shrnujeme, jaká pravidla platí pro nakažené

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Covidu se v Česku daří. Shrnujeme, jaká pravidla platí pro nakažené
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Jen za středu přibyla téměř tisícovka nově nakažených. V nemocnicích pak aktuálně leží 521 pacientů a pacientek.

Za středu Ministerstvo zdravotnictví eviduje téměř tisícovku nově nakažených a tato křivka každým dnem stoupá. Odborníci a odbornice se sice shodují na tom, že nakažení budou mít stejné projevy jako u chřipky či jiných respiračních onemocnění, přesto by ses ale měl*a mít na pozoru. Kdy musíš do karantény? A můžeš se někde nechat zdarma otestovat? 

2. listopadu 2023 11:45 Čas čtení 3:36 Rozsudek pro Dominika Feriho je zásadní. Ovlivní debatu o genderově podmíněném násilí, říká advokátka Rozsudek pro Dominika Feriho je zásadní. Ovlivní debatu o genderově podmíněném násilí, říká advokátka

Poslední říjnový den laboratoře zaznamenaly 993 nově nakažených koronavirem a ve středu testy odhalily pozitivitu u 868 lidí. V meziměsíčním srovnání se jedná o téměř dvacetinásobný nárůst. Nakažených zákeřným virem v podzimním období tradičně přibývá, výjimkou nejsou ani těžší případy vyžadující hospitalizaci. V nemocnicích se aktuálně nachází 521 pacientů a pacientek. 

Shrnujeme pro tebe, jak se chovat v případě podezření na nákazu i kde se můžeš nechat otestovat, a připomínáme, jak je to s očkováním.

Možná jsem se nakazil*a. Otestují mě někde zdarma?

Testovacích míst výrazně ubylo. Ještě před dvěma lety jich byly plné ulice, dnes už se většina lidí testuje pomocí domácích antigenních testů. Můžeš je koupit v lékárně, ale také třeba u donáškových služeb či v běžných obchodech. Jejich cena je různá, většinou se pohybuje kolem stokoruny. 

Pokud chceš přece jenom k odborníkům a odbornicím, máme pro tebe špatnou zprávu. Žádanku na vyšetření ti může vystavit pouze praktický lékař či lékařka, ale moc se jim do toho nechce. PCR testování si tak s největší pravděpodobností budeš muset zaplatit sám*sama. 

Zde nalezneš seznam míst, na kterých PCR testování probíhá.

27. října 2023 12:00 Čas čtení 6:15 Není to ani porod, ani migréna. Toto je 10 nejhorších bolestí, které může člověk zažít Není to ani porod, ani migréna. Toto je 10 nejhorších bolestí, které může člověk zažít

Kdy musím do karantény či izolace?

V případě kontaktu s nakaženým*nakaženou už nemusíš ani do karantény, ani do izolace. Pokud ale taková situace nastane, mysli prosím na ostatní a raději se vyhni davům, návštěvám nebo cestování hromadnou dopravou. A pokud přece jenom budeš muset vyrazit mezi lidi, vezmi si raději respirátor, ať zbytečně neohrozíš své okolí. Nikdy totiž nevíš, kdo je rizikový a nákazu nemusí nést dobře. 

Do izolace nemusíš ani v případě, že ti vyšel pozitivní test. Izolace je nařízená pouze lidem, kteří pracují ve zdravotnictví nebo v sociálních službách a mohli by nakazit rizikové pacienty a pacientky. I zde ale platí doporučení o omezení kontaktu s okolním světem.

2. listopadu 2023 6:00 Čas čtení 9:29 Měsíc jsem pracoval jen šest hodin denně. Bylo to moje nejproduktivnější období? Měsíc jsem pracoval jen šest hodin denně. Bylo to moje nejproduktivnější období?

Mám se nechat očkovat?

Nejlepším způsobem, jak se proti koronaviru bránit, je i nadále očkování. Nově se můžeš nechat naočkovat upravenými vakcínami, které byly přizpůsobeny nejnovějším variantám viru. Zažádat o očkování můžeš u svého praktického lékaře*lékařky.

Domů
Sdílet
Diskuse