Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
26. listopadu 2023 7:00
Čas čtení 1:42

„Největší protest, jaký Česko zažilo.“ Kdo se zapojí do stávky 27. listopadu?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Největší protest, jaký Česko zažilo.“ Kdo se zapojí do stávky 27. listopadu?
Zdroj: TASR/AP (ilustrační foto)

Českomoravská konfederace odborových svazů vyhlásila na 27. listopad Den protestů. Zapojí se více než polovina členů. Dokonce chystají i demonstraci.

Do stávky se zapojí víc než polovina členů ČMKOS. Původně se stávkou počítaly čtyři svazy, a to odbory školské, úřednické, dřevařské a nejpočetnější svaz KOVO. Přidaly se k nim odbory dopravní, zdravotnické, kultury, knihoven, potravinářů a vysokoškolský svaz, informoval v úterý web ČT24. 

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly půjde o největší protest, jaký Česko zažilo. Řekl to v pořadu Týden v politice na České televizi.

K celodenní stávce se plánuje připojit téměř sedmdesát procent základních, středních i mateřských škol. Výuka i doprava by tak mohly být přerušeny v řadě oblastí Česka. Zapojí se i stovky firem z průmyslu, ty plánují hodinovou stávku. Dle ČT24 se může jednat až o miliony zaměstnanců. V automobilce Škoda Auto se třeba výroba zastaví ve všech výrobních závodech na dvě hodiny.

24. listopadu 2023 12:30 Čas čtení 1:13 MAPA: Stávkujících škol v Česku je už tolik, že strhly mapy na Googlu. Je mezi nimi i tvoje? MAPA: Stávkujících škol v Česku je už tolik, že strhly mapy na Googlu. Je mezi nimi i tvoje?

K pondělním protestům se připojí také pracovníci České pošty, stávku ale neplánují. Informovala o tom předsedkyně největší odborové centrály, Odborového svazu zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb, Jindřiška Budweiserová. Dále se připojí například odborové svazy potravinářů nebo pracovníků v energetice a chemickém průmyslu. Ti se také připojí například samolepkou nebo podpisem na podpisovém archu, poznamenal předseda svazu Karel Klusák.  

Podporu protestům mohou zájemci podle instrukcí na webu odborů vyjádřit účastí v protestním pochodu či demonstrací, označením se samolepkou nebo náramkem se symboly protestů, krátkým shromážděním na pracovišti nebo sdílením fotografií a videí na sociálních sítích. V rámci Dne protestů také svolali demonstraci. Ta by měla začít ve dvanáct hodin pochodem na Mariánské náměstí, kde vystoupí zástupci odborářů a učiní společné prohlášení.

Mezi hlavní důvody stávky ČMKOS uvádí: zásadní zhoršení životní úrovně zaměstnanců a jejich rodin, kroky vlády v oblasti důchodů, neochota vlády snížit věk odchodu do důchodu pro náročné profese, zásadní hrozba zdražení energie, neakceptovatelný pokles reálných mezd a platů za posledních mnoho let, dopady konsolidačního balíčku, před kterými ČMKOS varovala.

Premiér Petr Fiala (ODS) a jeho vláda pokládají stávku, kterou na pondělí vyhlásily odbory, za neodůvodněnou. Především prý nerozumí stávce ve školství. „Jestli si myslí, že se to dá vymlčet… může, ale v tom případě se nálada ještě zhorší,“ reagoval Josef Středula. 

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Ani šéf resortu práce a sociálních věcí Marián Jurečka se stávkou nesouhlasí, řekl však, že odbory mají právo stávkovat. „Platí, že buď budeme spolu jednat, nebo budete stávkovat,“ prohlásil v pořadu Události komentáře ministr financí Zbyněk Stanjura. Tomu Josef Středula oponoval tím, že vláda nebyla ochotna se dohodnout.

V pořadu Týden v politice předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula uvedl, že na základě dostupných informací se zdá, že stávka odborů, která se uskuteční v pondělí 27. listopadu, bude tím největším protestem, jaký Česko zažilo.

Domů
Sdílet
Diskuse