Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
28. listopadu 2023 17:28
Čas čtení 1:11

Manželství pro všechny: K podpisu zákona vyzvalo už 19 vysokých škol

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Manželství pro všechny: K podpisu zákona vyzvalo už 19 vysokých škol
Zdroj: Lucie Urban

Otevřený dopis akademických orgánů pro podporu zákona o manželství pro všechny páry má podporu již devatenácti akademických senátů a jiných akademických orgánů.

Autorem dopisu jsou studenti Katedry alternativního a loutkového divadla Divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze Michal Sikora a Roman Poliak. Dopis byl rozeslán akademickým senátům všech fakult veřejných vysokých škol v České republice. V den odeslání dopisu, tedy 14. října, bylo podepsáno dosud 18 akademických senátů a 24. listopadu se připojil další.

Michal Sikora a Roman Poliak, otevřený dopis akademických orgánů.
Michal Sikora a Roman Poliak, otevřený dopis akademických orgánů. Zdroj: Lucie Urban

„Akademické obce naší země spojují studující a vyučující z různých oblastí společenského života, včetně mnoha LGBTQ+ osob. Tito lidé kvůli každodenní diskriminaci z důvodu své orientace a/nebo identity čelí v naší společnosti – i přes své výjimečné schopnosti a úsilí – mnoha obtížím a výzvám, které jim brání v plném požívání osobní svobody a rovnoprávnosti. A přestože nesou stejnou odpovědnost a plní své povinnosti jako každý jiný člověk žijící v naší zemi, nejsou jim přiznána stejná práva,“ píší v otevřeném dopise autoři. „Věříme, že prosazením návrhu manželství pro všechny páry také přispějete k překonání stávajících forem diskriminace, jimž čelí LGBTQ+ lidé a rodiny s dětmi.“

17. dubna 2024 14:00 Čas čtení 4:25 Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí

Dopis je adresován prezidentovi, premiérovi, předsedovi Senátu Parlamentu ČR a předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Ta se k němu již vyjádřila. „Můj postoj v této věci je konzistentní a neměnný. Plně podporuji, aby osoby stejného pohlaví měly šanci veřejně vstoupit do trvalého a státem uznaného svazku. S ohledem na vývoj společnosti spatřuji jejich vyčlenění z možnosti uzavřít manželství jako diskriminační,“ píše ve svém vyjádření Markéta Pekarová Adamová.


Během diskuse s prezidentem Petrem Pavlem 16. listopadu na DAMU došlo i na otázky ohledně manželství pro všechny. Uvedl, že se k němu otevřený dopis ještě nedostal. K manželství pro všechny poté dodal, že se nejedná o aktuální téma a že pokud se jej pan premiér Fiala zeptá na názor, odpoví, že to podpoří, uvádí tisková zpráva ze 28. listopadu.

Autoři také dopis četli veřejně během oslav Korzo Národní. Záznam si můžeš přehrát výše.

Domů
Sdílet
Diskuse