Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
1. prosince 2023 v 13:33
Čas čtení 0:32

Velké změny v povinném ručení: Nově bude platit i ten, kdo nemá auto nebo motorku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Velké změny v povinném ručení: Nově bude platit i ten, kdo nemá auto nebo motorku
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Některé elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry či motorová golfová vozítka budou muset nově platit povinné ručení. Schválila to v pátek sněmovna, čeká se ještě na potvrzení Senátu a podpis prezidenta.

Zákon nově definuje pojem vozidlo, čímž rozšiřuje okruh těch, za která bude nutné platit povinné ručení. Povinnost se bude vztahovat na všechna motorová auta s rychlostí přes 25 kilometrů za hodinu a na motorové vozy s rychlostí vyšší než 14 kilometrů za hodinu, které váží více než 25 kilogramů. Motorová vozidla zároveň definuje jako ta, jejichž hlavním zdrojem pohybu je motor.

Výjimku budou mít elektrokola, jejichž hlavním zdrojem energie je šlapání, a zahradní traktory, které se pohybují výhradně po soukromém pozemku. Ve chvíli, kdy však vyjedou na silnici, se stávají vozidlem, které pojištění mít musí.

Zákon dále zvyšuje minimální limity pojistného plnění ze 35 milionů na 50 milionů korun. V případě újmy na zdraví nebo smrti se limit vztahuje na každého postiženého, u majetkové škody je limit na jednu škodnou událost bez ohledu na počet poškozených.

Domů
Sdílet
Diskuse