Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
3. prosince 2023 16:37
Čas čtení 0:52

Český maraton má vstupenku na olympiádu a nový rekord. „Posledních dvě stě metrů závodu jsem prozvracela,“ říká Moira Stewart

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Moira Stewart splnila ve Valencii cíl, když doběhla maraton v čase 2:25:36, kterým splnila limit na olympijské hry v Paříži, a hlavně vylepšila o necelou minutu český rekord.

Stewart tak ve Valencii přidala k půlmaratonu a běhu na 10 000 metrů na dráze další
český rekord. „Půlmaraton jsem běžela za 1:13:00, což bylo přesně podle plánu. Potom
začal boj, posledních deset kilometrů bylo fakt náročných. Necítila jsem se v závěru úplně čerstvá, ale zase co má člověk čekat po třiceti kilometrech,“ uvedla po závodě nejlepší česká vytrvalkyně. 

Byl to závod, na který jsem dlouho čekala. Konečně jsem šla do závodu zdravá a s kvalitní přípravou. Doufám, že mi to otevře dveře do světové elity.

Nastavené tempo ale dokázala udržet až do cíle. „Když jsem doběhla do cílové
rovinky, tak jsem nevěděla, že to bude pod 2:26. Byl to fakt neskutečný pocit, ještě teď se mi z toho chce brečet,“ uvedla dcera české matky a skotského otce. 

„Jenom doufám, že tentokrát nebudou z cílové rovinky fotky, protože posledních dvě stě metrů závodu jsem prozvracela. Když jsem protínala cílovou pásku, tak ze mě vylítla
největší šavle, kterou jsem v sobě mohla najít,“ popsala běžkyně poslední náročné kilometry maratonu.

1. prosince 2023 7:00 Čas čtení 4:04 Sport v prosinci: Na závěr roku nás čeká mistrovství světa hokejistů do 20 let i pořádná porce biatlonu Sport v prosinci: Na závěr roku nás čeká mistrovství světa hokejistů do 20 let i pořádná porce biatlonu

„Když se závod člověku povede, tak se o tom těžko mluví. Tohle bylo prostě perfektní. Byl to závod, na který jsem dlouho čekala. Konečně jsem šla do závodu zdravá a s kvalitní přípravou. Doufám, že mi to otevře dveře do světové elity. Český rekord a olympijský limit! Zní to pro mě až neskutečně,“ řekla atletka závěrem.

Moira Stewart se svým trenérem Václavem Janouškem.
Moira Stewart se svým trenérem Václavem Janouškem. Zdroj: Sportegy/se svolením
Domů
Sdílet
Diskuse