Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
8. prosince 2023 7:51
Čas čtení 1:47

Dušení a teplotní šok. Petice vyzývá k zákazu nákupu živých kaprů, podpořila ji i výtvarnice Toy_Box

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dušení a teplotní šok. Petice vyzývá k zákazu nákupu živých kaprů, podpořila ji i výtvarnice Toy_Box
Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj

Petice Parlament bojuje za změnu legislativy a ochranu statisíců ryb před utrpením. Její zástupci nabádají veřejnost ke koupi kvalifikovaně usmrcených ryb. Petice za rok nasbírala přes deset tisíc podpisů a podporují ji i známé tváře.

Zástupkyně Compassion in World Farming (CIWF) za Česko předaly v úterý poslankyni a místopředsedkyni Výboru pro životní prostředí Kláře Kocmanové (Piráti) petici za ukončení prodeje konzumních ryb v živém stavu. Výzvu, aby poslanci a poslankyně změnili legislativu, podepsalo více než deset tisíc lidí. Svými ilustracemi ji doprovodila známá umělkyně Toy_Box. Tato akce zahajuje letošní ročník kampaně Vánoce pro kapry.

„Tradiční štědrovečerní večeře se většinou neobejde bez kapra. Jeho cesta na sváteční talíř je ale opravdu nelehká. Naprosto zbytečné utrpení čeká kapra, když si ho lidé koupí živého. Navíc nelze účinně kontrolovat, jak se s jednotlivými živými rybami po nákupu zachází, a proto je jediným možným řešením takovému nákupu zamezit,“ vysvětluje účel petice Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko.

 

„Nejlepší je koupit kapra přímo ze sádek, které jsou lépe vybaveny pro přechovávání i kvalifikované usmrcení ryb. Nákup ze sádek navíc ušetří kapry od dalších transportů a manipulací, spojených s rozvozem na prodejní stánky a pobytem v přeplněných kádích,“ dodává Šonková.

6. prosince 2023 10:21 Čas čtení 0:33 Česko má ptáka roku 2024. Podívej se, který to je Česko má ptáka roku 2024. Podívej se, který to je

Neprodávat živé ryby doporučují i odborné instituce – Státní veterinární správa, Rybářské sdružení ČR, Ústřední komise pro ochranu zvířat i Komora veterinárních lékařů.

Nejnovější vědecké poznatky dokazují, že zakoupené živé ryby trpí ve všech těchto situacích:

– Při transportu v igelitové tašce bez vody se zhoršuje funkce jejich žaber a dusí se.
– V případě přechovávání v domácnosti, například typicky ve vaně, ji pak vystavujeme teplotnímu šoku a nedostatku kyslíku, navíc chlor obsažený ve vodě poškozuje nejen kůži, ale i nervovou soustavu zvířete.
– Při následném neodborném usmrcování není ryba v mnoha případech dostatečně omráčena. Neztrácí tak svou citlivost a schopnost vnímání.
– Ryby vypuštěné zpět do volné přírody pravděpodobně nepřežijí. Jejich energetické zásoby jsou vyčerpané a může dojít také k teplotnímu šoku.

Předáním petice na půdě Poslanecké sněmovny zahájila organizace CIWF Česko předvánoční kampaň, která prostřednictvím ilustrací výtvarnice Toy_Box informuje veřejnost o strádání vánočních kaprů, jež si lidé koupí živé. Osvětová kampaň běží na sociálních sítích, vidět je také v ulicích Prahy a v pražské hromadné dopravě.

Toy_Box, jejíž umění celou kampaň oživilo, říká: „Jako dlouholetou ochránkyni zvířat mě situace kaprů před Vánoci samozřejmě hluboce zasahuje a trápí. Proto jsem ráda, že mě organizace CIWF oslovila ke spolupráci na kampani, která si klade za cíl zlepšení životů ryb. Vánoce slavím s celou rodinou jako svátky klidu a jejich poselství je pro mě hluboké a soucitné, proto mi způsob, jakým se jako společnost chováme ke kaprům, láme srdce.“

13. prosince 2022 11:00 Čas čtení 3:02 Proč boomeři milují komunistického kapra, ale brání se regulaci jeho utrpení Proč boomeři milují komunistického kapra, ale brání se regulaci jeho utrpení

Petice za rok nasbírala 10 608 podpisů a podpořily ji známé osobnosti jako manželé Klusovi nebo herec a autor Lukáš Hejlík.

Česko patří k největším producentům kaprů v Evropské unii, vyprodukuje až 25 procent kaprů. Ročně se u nás vyloví více než 17 tisíc tun kaprů. Před Vánoci se prodá kolem 85 procent tuzemských ryb prodávaných v ČR.

Domů
Sdílet
Diskuse