Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
6. prosince 2023 10:21
Čas čtení 0:33

Česko má ptáka roku 2024. Podívej se, který to je

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko má ptáka roku 2024. Podívej se, který to je
Zdroj: Wiki Commons/xulescu_g/volně k užití

Česká společnost ornitologická (ČSO) vyhlásila ptáka roku 2024. Stal se jím rehek domácí, který na pomyslném trůnu vystřídal poláka velkého.

Rehek domácí je lidově známý také pod přezdívkou „kominíček“. Původně se jednalo o vysokohorský druh, který se v průběhu staletí stal souputníkem člověka. Jeho obydlí nejčastěji najdeme v nejrůznějších lidských stavbách, zejména v těch městských betonových, jež mu připomínají skalnaté prostředí hor.

Mezi hlavní znaky rehka domácího patří šedavé nebo černošedé zbarvení a nápadný rezavý ocas, kterým často pocukává. Mladí samci mají v prvním roce života nenápadné šedé zbarvení jako samice, v druhém roce však získají typický černošedý kabátek. „Od tohoto metaforicky umouněného šatu se odvozuje lidové pojmenování kominíček,“ říká Petr Procházka z brněnského Ústavu biologie obratlovců AV ČR.

11. listopadu 2023 14:20 Čas čtení 0:57 Ptáci přestávají na zimu létat do teplých krajin. Může za to klimatická změna Ptáci přestávají na zimu létat do teplých krajin. Může za to klimatická změna

Udělením čestného titulu pro ptáka roku upozorňují ornitologové na to, že i běžné druhy ptáků nám mohou pomoci pochopit, jak změna klimatu ovlivňuje rozšíření druhů a chování jednotlivých populací. Titul bývá zpravidla udělován druhům, které se vyskytují na mnoha místech Česka. 

Domů
Sdílet
Diskuse