Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Samuel Valent TASR
9. prosince 2023 13:20
Čas čtení 0:48

Maďarsko obdrží od EU miliardu eur navzdory tomu, že neplní podmínky právního státu. Orbán prý plánuje další blokování

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Finanční prostředky jsou zálohou postpandemické pomoci určené pro zemi z rozpočtu EU.

Ministři financí členských států Evropské unie (EU) v pátek schválili poskytnutí finančních prostředků Maďarsku ve výši 920 milionů eur. Finanční prostředky jsou zálohou postpandemické pomoci určené pro zemi z rozpočtu EU.

Exekutiva EU minulý měsíc schválila plán Maďarska utratit 10,4 miliardy eur, která jsou na něj vyčleněna z fondu na obnovu a odolnost po koronaviru – vyplácení většiny těchto prostředků však bylo pozastaveno, dokud Budapešť nesplní podmínky právního státu.

9. prosince 2023 12:44 Čas čtení 0:44 Pohřeb Karla Schwarzenberga: Přišly stovky smutečních hostů, kdo mezi nimi je? Pohřeb Karla Schwarzenberga: Přišly stovky smutečních hostů, kdo mezi nimi je?
Viktor Orbán
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Záloha ve výši téměř jedné miliardy eur však těmto podmínkám nepodléhala, uvedla koncem listopadu mluvčí Evropské komise Veerle Nuyts. Maďarsko by tyto prostředky mohlo dostat v lednu.

Hlasování o plánu Maďarska se zdržely čtyři státy – Estonsko, Nizozemsko, Litva a Lotyšsko. Další finanční prostředky může země získat, pokud posílí nezávislost justice, uvedl minulý týden představitel EU. EU poskytla Maďarsku finanční pomoc i přesto, že se objevila obvinění, podle kterých chce maďarský premiér Viktor Orbán vetovat poskytnutí další pomoci Ukrajině a zdržovat začátek přístupových jednání s Kyjevem během nadcházejícího summitu EU.

V souvislosti s blížícím se summitem se s Orbánem 27. listopadu setkal předseda Evropské rady Charles Michel, ve čtvrtek ho v Paříži hostil francouzský prezident Emmanuel Macron. Oba politici se snažili uvolnit napětí před klíčovým summitem o rozšiřování EU, který je naplánován na 14. a 15. prosince.

Domů
Sdílet
Diskuse