Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
10. prosince 2023 11:26
Čas čtení 0:56

V Česku začal platit nový železniční jízdní řád, za jízdenky si připlatíme

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku začal platit nový železniční jízdní řád, za jízdenky si připlatíme
Zdroj: České dráhy

Lépe se dostaneme například do Polska, Rakouska a na Slovensko. Připlatíme si ale v průměru o 9,5 procenta.

Minulý rok se jízdné ČD zvedlo o patnáct procent, letos tak došlo k mírnějšímu nárůstu. Vnitrostátní jízdy by se měly lehce zkrátit, v regionální dopravě plánují nasazovat modernější vlaky. Po Praze a Středočeském kraji by již na začátku roku měly začít jezdit vlaky RegioFox 847, během roku je pak dráhy nasadí i na Vysočinu a do Pardubického kraje. Modernizace vlaků pak čeká i Olomoucký, Jihočeský a Moravskoslezský kraj, informuje server iDnes.

vlak koleje
Zdroj: Unsplash/Charles Forerunner/volně k užití (ilustrační obrázek)

S novým jízdním řádem přichází i více spojů. Například v noci se již s ČD dostaneme i do Curychu, Krakova, Budapešti nebo Bratislavy. Dráhy přidají i spoj z Ostravy do Vídně. Tam se nyní i lépe dostaneme z Prahy. Vlak Silva Nortica by nově měl jezdit i ve všední dny.

Navýšení cen se dotkne jízdenek, které jsou založené na kilometrovém tarifu. Dle webu Měšec si za desetikilometrovou trasu v základním tarifu připlatíme tři koruny. Na sto kilometrech to pak bude sedmnáct korun. Na druhou stranu cena traťové měsíční jízdenky na deset dní klesne. Jedná se o jízdenku, kterou lze využít na deset dní po dobu jednoho měsíce. Tu často lidé využívají při cestování do zaměstnání a ČD je chtějí podpořit.

1. prosince 2023 10:47 Čas čtení 0:30 Velká změna od prosince: České dráhy zdraží jízdné. Kolik si na jedné cestě připlatíš? Velká změna od prosince: České dráhy zdraží jízdné. Kolik si na jedné cestě připlatíš?

Změny nechystají jen České dráhy. Rozšíření spojů a vlaků chystá i RegioJet. Ten by měl například začít jezdit z Prahy do Berlína.

Dojde i k lehké úpravě jízdních řádů. Ty nové jsou k dispozici na stránkách Správy železnic. Aktuální ceník je zase dostupný na webu Českých drah.

Domů
Sdílet
Diskuse