Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
11. prosince 2023 17:12
Čas čtení 0:29

Tyhle věci do prodlužovačky nezapojuj. Snížíš tím riziko požáru

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tyhle věci do prodlužovačky nezapojuj. Snížíš tím riziko požáru
Zdroj: Pexels/cottonbro

Zapojení některých spotřebičů do rozdvojky či prodlužovačky může být riskantní. U kterých by sis měl*a dávat pozor?

Obecně platí, že větší spotřebiče, které potřebuješ mít připojené 24 hodin, nebo ty s velkým výkonem musí mít svou vlastní zásuvku. Jsou jimi třeba lednička, mrazák, toustovač, mikrovlnná trouba, kávovar nebo žehlička.

11. prosince 2023 12:31 Čas čtení 0:46 Počet závislých Čechů roste. Místo drog frčí na něčem horším Počet závislých Čechů roste. Místo drog frčí na něčem horším

Takové spotřebiče se snadněji a rychleji přehřívají. Hrozí u nich v lepším případě poškození, v horším může dojít až k požáru. Zapojení do prodlužovačky nebo rozdvojky je tak třeba pořádně promyslet a individuálně zhodnotit potřeby každého spotřebiče. Příkladem mohou být televize. Ty s LED technologií prodlužovačka zvládne, ty plazmové už však musíš zapojit do vlastní zásuvky.

Roli v míře rizika hraje i kvalita rozdvojky či prodlužovačky. Přestože mohou být ty kvalitní až několikrát dražší, vyplatí se do nich investovat. Problém totiž může nastat naprosto nečekaně nebo ve chvíli, kdy nebudeš doma. 

Domů
Sdílet
Diskuse