Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
12. prosince 2023 10:21
Čas čtení 0:42

Zaměstnancům budou od ledna chodit nižší výplaty. Stát strhne další poplatek

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zaměstnancům budou od ledna chodit nižší výplaty. Stát strhne další poplatek
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Odvádět nemocenské pojištění budou od nového roku povinni nejen OSVČ, ale i zaměstnanci.

Většina změn plánovaná v konsolidačním balíčku bude platná od 1. ledna 2024, novinky se nás tedy dotknou již za tři týdny. Jednou z nich je povinnost zaměstnanců platit nemocenské pojištění.

11. prosince 2023 15:58 Čas čtení 1:17 Lidl zaměstnancům navýší mzdy. Vyčlenil na to obří částku Lidl zaměstnancům navýší mzdy. Vyčlenil na to obří částku

Sazba bude pro všechny stejně vysoká, tedy šest desetin procenta z měsíčního příjmu. Pro zaměstnance s příjmem 40 tisíc korun měsíčně tak bude poplatek činit 240 korun. Ještě větší změny poté čekají na lidi s vyššími příjmy, přesněji s měsíčním výdělkem mezi 125–175 tisíci korun.

Příští rok také přinese zrušení určitých daňových slev. Nejvíce to pocítí rodiny s dětmi staršími tří let. Například slevu na manžela nebo manželku nahradí sleva jen na manželku pečující o dítě do zmíněných tří let. Zrušeno bude také tzv. školkovné a pohorší si pracující studenti, kteří přijdou o slevu na studenta. Změny se také týkají zaměstnaneckých benefitů ve formě různých flexipassů. Ty zaměstnanci mohli využívat například jako příspěvky na sport nebo kulturu.

„Návrh zní omezit osvobození na polovinu průměrné mzdy, tedy cca 22 000 korun. Současný stav osvobozoval benefity bez omezení. Při významnějších benefitech se tak zatížení ještě zvýší,“ uvádí server ePřehledně.

Domů
Sdílet
Diskuse