Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
13. prosince 2023 9:18
Čas čtení 0:48

Praha připravuje další linku metra. Půjde o okružní trasu, takto má vypadat

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Praha připravuje další linku metra. Půjde o okružní trasu, takto má vypadat
Zdroj: Wikimedia/Škoda Transportation/volně k užití

Zprovoznění linky D pražského metra je stále v nedohlednu, přesto vedení hlavního města oznámilo přípravu další trasy. Pátá okružní linka s označením E má propojit okrajovější části Prahy bez nutnosti přestupu v centru.

Přípravu okružní linky představil již v roce 2022 tehdejší radní pro dopravu Adam Scheinherr. Plánovaná trasa tehdy nesla označení O, v současných plánech se počítá s písmenem E. Informoval o tom server ZDopravy.cz.

Nová linka by měla v budoucnu propojit všechny trasy pražského metra, včetně připravovaného „déčka“. „O nové lince tedy víme, že by měla jezdit nikoliv do, ale okolo centra města, aby propojila stávající trasy A, B, C a budovanou trasu D. Takové trasování by navíc umožnilo rychle a spolehlivě obsloužit čtvrti, které v příštích letech čeká mohutný stavební rozvoj,“ uvedl na sociální síti X radní pro dopravu a bývalý primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

28. září 2023 17:03 Čas čtení 0:08 KVÍZ: Poznej stanice pražského metra. Vyznáš se v nich, nebo se ztratíš? KVÍZ: Poznej stanice pražského metra. Vyznáš se v nich, nebo se ztratíš?

Linka E by podle dřívějších vyjádření pražského vedení měla po dokončení měřit 36 kilometrů a obsluhovat 23 stanic, z nichž osm by mělo být přestupních. Očekává se, že část trasy se bude nacházet na povrchu. U nové linky se počítá také s napojením na příměstskou a připravovanou vysokorychlostní železnici. 

Takto by měla vypadat trasa metra E.
Takto by měla vypadat trasa metra E. Zdroj: Hlavní město Praha / Propagační materiál
Domů
Sdílet
Diskuse