Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Vondráková
14. prosince 2023 9:58
Čas čtení 0:53

V Evropě se šíří nová varianta covidu, může být i v Česku. Jaké jsou příznaky?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Evropě se šíří nová varianta covidu, může být i v Česku. Jaké jsou příznaky?
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Evropou se šíří nová varianta covidu-19 a čísla nakažených rapidně stoupají.

Jde o variantu s označením JN.1, která spadá pod mutaci omikron. Podle posledních údajů Agentury pro zdravotní bezpečnost Spojeného království jde o nejrychleji rostoucí variantu s týdenním tempem růstu 84,2 procenta, uvádí Independent.com. Poprvé byl detekován v srpnu v Lucembursku. Od té doby byl spatřen již ve 12 zemích.

Tato varianta covidu je podle českého biochemika Zdeňka Hela pravděpodobně zodpovědná za prudký nárůst nemoci i v Česku. Přesně se to ale podle něj zjistit nedá, protože v Česku se podle něj příliš nesekvenuje. „Doktorka Jiřincová ze SZU (Státního zdravotnického ústavu, pozn. red.), která se jediná snaží něco dělat, potvrdila, že několik málo sekvenací, které mohla provést, potvrzují variantu JN1,“ uvedl Hel.


Symptomy jsou u nové varianty obdobné jako u těch předešlých, nově se také mohou objevit bolesti žaludku. Vyšší množství proteinu v této mutaci však může způsobovat delší a horší průběh onemocnění.

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

Aktuálně je s koronavirem v tuzemsku hospitalizováno 1051 lidí, z toho 61 na jednotkách intenzivní péče, uvádí web MZČR. Od začátku prosince se nakazilo přes 25 000 lidí, za středu téměř tři tisíce, což je zatím nejméně tento týden. Nejvíce případů pak hlásí Jihomoravský kraj.

covid
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Domů
Sdílet
Diskuse